1. Milleks on võimelised "veteranid" Aljand ja Liivamägi?

Järjekordsetele tiitlivõistlustele lähevad koondise liidritena vastu Martti Aljand (28) ja Martin Liivamägi (27). Tõsi, Rio olümpiale jõudmine ning seal hea tulemuse näitamine on kõigi sportlaste esmane soov, kuid, olgem ausad, tiitlivõistlustel medali võitmine on hetkel meie tippude jaoks reaalne just lühiraja Euroopa meistrivõistlustel. Asjaosaliste sõnul peaks Aljand ja Liivamägi seekord tõesti ka heas vormis olema ning kui ujujate tiitlivõistluste eelne rituaal - keha karvadest priiks - tehtud saab, võiksid mitmed pika habemega Eesti rekordid alistuma. Kolmekordse EM-i medaliomaniku Aljandi põhialad on Iisraelis 100 meetri rinnuli- ja kompleksujumine (finaalid laupäeval ja pühapäeval) ning esimest medalit püüdval Liivamäel 200 ja 100 meetri kompleksujumine (finaalid reedel ja pühapäeval). Ent medalijutte on veel väga vara rääkida - enne tuleks põhidistantsidel finaaligi jõuda.

2. Kas Tribuntsov lööb eelmise EM-i 7. koha üle?

Olgugi, et Eesti ujujaid on sel sajandil käinud Ameerika Ühendriikides õppimas ja treenimas kümneid, siis meie seekordsest EM-koondisest studeerib teisel pool ookeani vaid Ralf Tribuntsov. Jardi-basseinis on 21-aastane lääne-virumaalane näidanud viimastel kuudel ja nädalatel head minekut, seega põhialal 100 meetri seliliujumises peaks ta eesmärk olema vähemalt Eesti rekordi (51,65) ja eelmise EM-i seitsmenda koha üle löömine.

3. Kas Sigrid aitab õe Kätlini poolfinaali?

Eriline on seekordne tiitlivõistlus kahtlemata perekond Seppade jaoks. Nimelt ujuvad Kätlin (23) ja Sirgrid (17) homme esmakordselt suurvõistlusel samal distantsil (100 meetrit selili) ja samas vahetuses. Soosik on mõistagi Kätlin, kes loodab alistada oma nimele kuuluva Eesti rekordi 1.00,61 ja jõuda poolfinaali. Sigridi peaala on EM-il sama stiili poole lühem distants, kuigi poolfinaali pääsemisest ei saa rääkida ilmselt ka seal.

4. Kas Sidorkin on Provorkovile (ja Degtjarjovile) uue hingamise sisse puhunud?

Endine tippujuja Vladimir Sidorkin juhendab selle aasta veebruarist Filipp Provorkovi (27) ja septembrist Pjotr Degtjarjovi (22). 29-aastase Sidorkini sõnul hakkas koostöö mõlema mehega kiiresti klappima ning sellelt EM-ilt tulemust loota pole sugugi vara. Kui Degtjarjov on laiemale üldsusele tuntud kui üks meie tulevikumehi, siis Provorkovi jõudsid ilmselt paljud juba suurest spordist maha kanda. Ometi olevat ta Sidorkini erilise treeningmetoodikaga hästi kohanenud ning peaks 100 meetri rinnuliujumises näitama selget edasiminekut. Degtjarjov aga võiks ja peakski lõpuks üle lööma 2008. aastast just Sidorkinile kuuluva Eesti rekordi 100 meetri vabaujumises (47,99).

5. Kas ja kes üllatavad noortest?

Noor on ujumises küll suhteline mõiste - leedulanna Ruta Meilutyte võitis Londonis olümpiakulla kõigest 15-aastasena -, ent meie kuni 20-aastastest atleetidest peaksid EM-il edukamad olema kolm Dmitri Kapelini hoolealust: Daniel Zaitsev (17), Martin Allikvee (20) ja Maria Romanjuk (19). Poolfinaali jõudmise võiks olla reaalne eesmärk Allikveele 200 meetri rinnulidistantsil, teiste jaoks oleks 16 parema hulka jõudmine juba väga suur õnnestumine.