Räägiti palju rahast, noortespordist, treenerite töötasudest, aga ka dopingust, kihlveopettustest ja kooli kehalise kasvatuse tundidest.

Kõige tulisemad avaldused tehti siis, kui kandidaadid hakkasid tutvustama oma tulevasi võimalikke asepresidente ja meeskonnaliikmeid. Kui Tõniste oli esimesena valmis asepresidendiks võtma Ratase kui "eduka pallimänguliidu presidendi", siis Sõõrumaa ütles konkreetselt välja, et ta "näeks hea meelega Tõnut oma meeskonnas, kuid ei kujutaks ette, kuidas ta Jüri tööle saaks panna."

Ratas vastas Sõõrumaale: "Hoolimata sellest, kuidas mu konkurentidel läheb, näen end nende mõlemaga koostööd tegemas. Meil on teineteise programmidest palju võtta ja seal peitub ka ühisosa. Ma ei näe kedagi enda vaenlasena. See ongi Eesti spordi suurim probleem, et me pole suutnud olla ühtne spordipere."

Ratase aadressil tegi väikse torke ka Tõniste, kui ta rääkis Kultuuriministeeriumi jagatud noorterahadest. "Kultuuriministeerium jagas kolm aastat seadust eirates noortetoetusi. Sellele ei reageerinud Eesti Olümpiakomitee, riigikogu asespiiker ega korvpalliliidu president. Kui mina saan presidendiks, siis sellist asja ei tehta. Reeglid on paigas ja kõik toimub läbipaistvalt," ütles Tõniste. Ratas tuletas Tõnistele seepeale meelde võimude lahususe printsiipi.

Lubadused

Tõnu Tõniste lubas valituks osutudes kahekordistada erasektorist sporti laekuvaid rahasid. Sõõrumaa põrutas seepeale: "Ma küsiks siinolijate käest, palju EOK-sse aastas laekub sponsorite raha ja kui see kahekordistada, palju seda siis on? (Tõniste vastas 400 000) Kas see on mingi number, millest ei saa üle ja ümber? See on naljanumber! Tuleb lihtsalt jalad kõhu alt välja võtta!"

Sõõrumaa üks lubadusi oli valmis ehitada kõiki olulisemaid Eesti spordiorganisatsioone koondav Eesti Spordi Maja. "See oleks väga vajalik koos tõhusalt töötava struktuuriga, et panna Eesti spordirahvas sisemiselt ühte sammu astuma. See ei ole mingi idee, vaid kui ma saan presidendiks, siis see maja tuleb. Selle maksumus oleks umbes 5-10 miljonit - selle rahaga saab ükskõik millise maja püsti panna," ütles ta.

Samuti lubas Sõõrumaa läbi klubilise tegevuse kolmekordistada Eestis spordiharrastusega tegelevate inimeste arvu aastaks 2030. Ärimehe ettepanek spordi ressursside suurendamiseks oli ka tubakaaktsiisi ja hasartmängumaksu tõstmine.

Ratas lubas luua ühe suure spordibaasi, kus noored saaksid koolivaheaegadel spordilaagrites käia. "Kääriku näol on meil see koht juba olemas," tõi ta välja ka koha, kuhu see rajada. Ühtlasi valutas Ratas südant lastevanemate pärast, kes enam lastega metsas jalutamas ega suusarajal sportimas ei käi.

Veel rääkis Ratas ülikoolide kehakultuuriosakondade rollist treenerite koolitamisel. "Tänane rahastusmudel on pannud liikuma väga palju treenereid kolmandast-neljandast kategooriast viiendasse. Fundamentaalne küsimus on, kuidas me saame Eesti riigis üldse treeneriks. Läbi bakalaureuse või magistriõppe ei saa ta treeneripabereid. EOK peaks näitama koos ülikoolidega initsiatiivi, et kui ta lõpetab bakalaureuse, saab ta kolmanda kategooria treeneriks, kui magistri, siis viienda kategooria," arvas Ratas.