Kindlasti on 15 häält koos juba Jüri Ratasel, kellele mitmed alaliidud on avalikult toetust avaldanud. Viimase pressiteate kohaselt, mille Ratas saatis oma e-maililt Eesti Taekwondo Liidu nimel, on talle toetust avaldanud kümned spordiorganisatsioonid.

Teine kandidaat, kelle selja taha alaliidud avalikult koonduvad, on Tõnu Tõniste. Hetkel USA-s viibiv Tõniste ütles täna hommikul Delfile, et tal on enda teada koos 12 või 13 häält.

"Ametlikult 15 häält veel EOK-s kirjas pole, aga loodan tähtajaks saada. Eilse seisuga oli 12 või 13 häält olemas. On veel mõned liidud, kes vormistavad oma toetust või alles otsustavad - nendega tuleb aktiivselt suhelda. Paljud kõhklevad või tahavad anda hääle nii, et sõelale jääks rohkem kandidaate. Igasugu taktikaid on," rääkis ookeani taga Melges klassi purjetamise MM-i korralduskomitee liikme kohustusi täitev Tõniste.

Täna pärastlõunal saatis Tõniste teate, et ta on kandideerimiseks vajalikud 15 häält kokku saanud. "Mul on hea meel Teile teada anda, et praeguse seisuga on minu kandidatuuri toetuseks Eesti Olümpiakomitee presidendi kohale laekunud 18 avaldust. Tänan südamest kõiki, kes on minu poolt oma hääle andnud, plaanivad seda veel täna või tulevikus teha või mulle lihtsalt kaasa elavad. Hindan Teie toetust kõrgelt," sõnas Tõniste.

"Olen presidendirallis jõudnud olla täpselt ainult ühe kuu. Mul on au ja hea meel, et mulle on osaks saanud nii soe vastuvõtt. Olen püüdnud kohtuda ja suhelda võimalikult paljude EOK liikmetega ning oleme koos arutanud Eesti spordi olevikuseisu ja lahendusi. Selle käigus olen saanud palju tagasisidet, et minu tegevuskava sisu ja konkreetsus kõnetab meie spordiorganisatsioone ning peetakse oluliseks, et need tegevused saaksid ka ellu viidud. Tänan Teid kõiki veelkord! Tean nüüd nii laekunud häälte põhjal kui ka järgmises voorus lubatud toetuste põhjal, et mul on tugev mandaat. Hindan kõrgelt konkurente, aga spordirahval on põhjust minu poolt olla. Kinnitan, et õigustan Teie usaldust ja teen kõik, mis minu võimuses, et võit ära tuua!" lisas Tõniste.

Teised kandidaadid vajavad lisahääli

Erki Nool ütles, et tal on koos 14 häält. Urmas Sõõrumaal ei olnud mahti Delfiga rääkida, kuid on teada, et ta on viimastel päevadel mööda Eestit ringi sõitnud ning alaliitudega suhelnud. Hannes Võrno pole ajakirjanike kõnedele juba nädalaid vastanud.

Jüri Tamm vastas Delfi järelpärimisele e-maili teel: "Häälte kogumine pole kerge. Täpse seisu peaksite välja uurima EOK-st."

EOK peasekretär Siim Sukles keeldus enne homme hommikut kandidaatide toetushäälte teemat kommenteerimast.

Endiselt on võimalik, et viimasel päeval loobub keegi oma kandidatuurist teise kandidaadi toetuseks, kuid see võimalus püsib ka kuni valimispäevani. Spekuleeritakse, et Tõniste kasuks võivad loobuda Nool, Sõõrumaa ja Tamm, kuid viimase sõnul pole välistatud, et loobuja on hoopis Tõniste ise.

"Muide, spekulatsioonid ei välista ka seda, et Tõnu Tõniste annab oma hääled endast kogenumale kandidaadile," ütles Tamm nimesid täpsustamata.