Mulgimaa pealinna Pärimusmuusika Aidas toimunud pidulikul aastalõpugalal jagati tunnustust aasta nais-ja meessõudjatele, noorsportlastele ning nende treeneritele. Lisaks pälvisid aupaiste needki, kes toimetavad eesriide taga, so. taustajõud ja funktsionärid ning mõistagi toetajad, teatab Sõdeliidu kodulehekülg.

Aasta naissõudja tiitli saaja osas ei olnud taas küsimärke. Nii nagu loendamatutel aastatel järjepanu, krooniti sõudeaasta parimaks Pärnu Sõudekeskuses Kalev treener Matti Killingu käe all õpetust saav pärnulanna Kaisa Pajusalu. Sõudja rahvusvahelisele kaardile aidanud juhendajad Ulvi ja Roman Lutoškin andsid treener Killingule Pajusalu üle seisus, kus sportlase tänavuse aasta kontole jäävad MK-sarja I etapi 5. ning II osavõistluse 10. koht.

Säravaima tulemuse eest hoolitses Pajusalu Hispaanias Sevillas toimunud Euroopa meistrivõistlustel, kus ta lõpetas B finaali võitjana üldkokkuvõttes 7. kohal.

Taas neljapaat

Aasta meessõudja auhind kuulub jällegi paarisaeru neljapaadimeestele, sedakorda nooremas ja vägagi lootustandvas rivistuses. Mäletatavasti läksid tänavuse hooaja alguses mullusel Londoni OM-il 4. koha saavutanud Kaspar Taimsoo, Tõnu Endreksoni, Allar Raja ja Andrei Jämsä teed lahku.

Nii otsustasid Taimsoo, Raja ning nende treener Killing pakkuda vakantseks jäänud kohti pärnakale Sten-Erik Andersonile ning Viljandi noormehele Kaur Kuslapile. Vähesed uskusid, et eestlaste kondile sobiv paadiklass taas toimib, ent nii jällegi läks – varsti juba pea kümnendi erinevates koosseisudes stabiilselt finaalikohti lunastanud paat liikus võimsalt. Liikus nii, et kahel viimasel MK-etapil enne MM-i võeti pronksmedal ning Lõuna-Koreas toimunud maailmameistrivõistlustel jõuti parimatest parimatega võrdluses 5. kohale.

Treener Killingule edukaima treeneri staatus

Aasta treeneri tunnustuse pälvis arusaadavalt ja ainuvõimaliku valikuna Pajusalu ja neljapaadi juhendaja Matti Killing. Killing on töötanud sõudjatega aastakümneid ning tema koolkonna käekäik on olnud stabiilne ning jätkusuutlik. Ühes varasemas intervjuus on pärnakas maininud, et 2014. aasta peaeesmärkidena nähakse edukat esinemist Euroopa ja maailmameistrivõistlustel.

Aasta noorsõudjate tiitel läks kahele paatkonnale. Nendeks on tänavu noorte maailmameistrivõistlustel 13. koha saavutanud tütarlaste paarisaeru neljapaat koosseisus Kristel Tohu, Krete Koovit, Marliis Reinkort ning Erli Mat ning noormeeste ühepaadil samal tiitlivõistlusel 18. resultaadi kirja saanud Andreas Lünekund.

Aasta noorsõudjad - neidude paarisaeru neljapaat

Tunnustamaks noortega tehtavat tööd, pälvis Aasta noortetreeneri tiitli tartlane Reigo Pihlak. Aasta veteranssõudja 2013 on erinevates paadiklassides roolimehena tegutsenud Tea Miilberg.

Aasta sõudekohtunikuks kuulutati politseinikutööd tegev pärnakas Raivo Väinola.

Tänavuse aasta alaliidu tegijateks on sõudeliidu büroo tööd juhtiv Jane Kalda ning äsja edukalt kutseeksami sooritanud ning sellega rahvusvahelise kategooria sõudekohtunikuks akrediteeritud Priit Purge.

Eesti sõudmise toetajad on AS EMT, AS Eesti Loots, Viru Keemia Grupp AS, Port Artur Grupp OÜ, AS Pärnu Sadam, Freesport Trading OÜ, AS On24, AS Respo Haagised, Pärnu Mets AS ja OÜ A2K Sport.