Eesti nelik - Andrei Jämsa, Allar Raja, Tõnu Endrekson ja Kaspar Taimsoo - lõpetas viis aastat kestnud medalipõua. Kuldmedali võitis oodatult Saksamaa (5.53,22), hõbeda Austraalia (5.54,75). Eesti hoidis 500 meetri järel teist kohta, pooleks distantsiks oli langetud neljandale positsioonile, ka 1500 meetri vaheaja punktis jäädi šveitslastest maha, kuid pikk ja tugev lõpuspurt tõi eestlased finišisse kolmandana. "Medalivõit on hea ja vajalik meie sõudmisele, aga ka Eesti spordile tervikuna!" rõõmustas Taimsoo, et sõudjatel õnnestus meie spordimaailma tuua positiivseid emotsioone.

Lõpuajad: Saksamaa 5.53,22, 2. Austraalia 5.54,75, 3. Eesti 5.56,34, 4. Suurbritannia 5.57,82, 5. Šveits 5.58,26, 6. Leedu 5.58,65.

"Täna ei kripelda miski, hea sõit," analüüsis Taimsoo. "Poolel võistlusmaal vaatasin, et Saksamaa oli praktiliselt kõrval, järelikult oli kõik hästi. Olime kokku leppinud, et 600 meetrit enne lõppu igal juhul kiirendame. Lõpus avastasin, et Austraalia oli mööda läinud. Sõiduplaan klappis täna igal juhul ideaalselt."

Raja meenutas keerulist hooaja algust ja tõdes, et selle valguses on medalivõit uskumatu. "Suurepärane! Hooaja alguses polnud minekut nii- ega naapidi. Ka siin kaotasime eelsõidus võitjatele seitsme sekundiga. Seda oli rohkem, kui ootasime, me ei võtnud eelsõitu kergemalt, lihtsalt keha polnud valmis. Õnneks läksid vahepeal ilmad külmemaks, toibusime ja suutsime sõitudega finaaliks superkompensatsiooni tekitada. Aga jah, eks hooaja käigus tekkis ka mornimaid mõtteid pähe. Mis toimub? Mis juhtus? Oli momente, kui mõtlesin, et mille jaoks ma raban, võiks elu ka mõne teise nurga alt vaadata. Eks see ole osa iga spordimehe elust - iga päev ei ole medal kaelas," jutustas Raja hooaja läbielamistest. Mäletatavasti jäi neljapaat EMil kaheksandaks ja seejärel kutsuti tiimi taas Jämsä.

Treener Matti Killingul jätkus hoolealuste kohta vaid kiidusõnu. "Selle väikese aja kohta, mis nad koos nüüd olid, väga hea tulemus. Paar kuud ja medal - normaalne töö!" rõõmustas Killing ja avaldas veidi taktikalist plaani. "Saksamaa läks natuke liiga palju eest ära. Meil oli mõte, et kui 1000 meetri peal pundis oleme, siis veel ei kiirenda, spurtima hakkame 600 meetrit enne lõppu. Nii ka läks ja võtsime oma. Saksamaa oli kõige suurem soosik, Austraalia on seda paati otsinud ja komplekteerinud neli aastat. Sport on sport. Selle päeva jõudude vahekord oli selline."

Saite olümpiahooajaks kindlasti suurepärase impulsi? "Kindlasti! Teame ise, kui palju veel teha tuleb ja juurde panna annab. Nagu Allar siin kõrval ütleb: nüüd alles raskeks läheb!" lausus Killing, kes rõõmustas, et viieaastane medalipõud lõpuks lõppes.

Kas Rios võistleb sama koosseis? "Ärme täna nii vara nii raskeid küsimusi esita. Olümpiaks on vaja teha palju tööd, loodame, et kõikide tervised peavad vastu. See on kõige tähtsam. Samas on julgem, kuna ka tagala on olemas, seetõttu võib tööd teha täie hooga," vastas Killing.

Eesti paarisaeruline kahepaat (Kaur Kuslap ja Sten-Erik Anderson) jäi D-finaalis viimaseks ja lõpetas MMi 24. kohaga.