Tatjana Jaanson startis heategevusprojekti "Minu Ewerest" raames kell 23.00 Pirita jahisadamas ning jõudis Helsingisse kell 8.50. Teadaolevalt pole sõudepaadiga üle Soome lahe sõitnud ükski naine ja Pärnu sõudetreener tahab olla esimene.

"See võib tunduda hullumeelne mõte ja eesseisev koormus on juba liialdus, kuid olen hasartne inimene ja elu tuleb teha põnevamaks," rääkis kogu elu sõudmisega tegelenud Jaanson enne starti. Vapper naine soovib ulja ettevõtmisega teha sõudmisele kui toredale sportlikule ajaveetmisele ja enese heas vormis hoidmisele reklaami. Eeskätt tahab ta aga koguda toetajaid Pärnu Sõudeklubi noortele sõudjatele uute paatide soetamiseks.

"Meie noorsportlaste inventar ei kannata kriitikat," tõdes Jaanson. "Kahjuks on laste paadid kõige raskemad ja kehvemad. Mõne paadi oleme mitu korda maha kandnud, aga ikka tuleb neid kasutada."

Heas kehalises vormis

Kui Jaanson eelmise aasta 31. augustil Pärnu jõel 80 kilomeetrit sõudis, sai ta suure portsu enesekindlust.

"Keha näitas - kõik on võimalik," sõnas Jaanson. "Vaimselt oli kõige raskem distantsiosa 60ndast kuni 80nda kilomeetrini. Mõtlesin, et tulen pärast kolmandat 20-kilomeetrist ringi paadiga kaldale, aga tiksusin vaikselt edasi. Koormustest näitas, et mu kehalise töövõime näitajad on vanust arvestades head."

Jaanson võttis katsumuse ette spetsiaalse mere sõudepaadiga Liteboat, mille aitas talle Prantsusmaalt tuua Tallinna sõudeklubi peatreener Aleksei Lipintsov, kes on tema endine õpilane.

"Pärnu jõel sõudsin 80 kilomeetrit kaheksa ja poole tunniga, selle sees olid ka lühikesed söögi- ja puhkepausid," rääkis Jaanson. "Kiirus oli umbes üheksa kilomeetrit tunnis. Oletada võib, et liigun mere sõudepaadiga tunni ajaga ehk paar kilomeetrit vähem. Kui palju kokkuvõttes sõidule aega kulub, see oleneb ka tuule tugevusest ja suunast."

Tatjana Jaansoni "Minu Everesti" projekti veab tütar Anita, kes nooruses ka ise aktiivselt sõudis. Tallinna vabatahtlik merepäästeühing SAR ja Nord Sail kindlustavad vaprale naisele ohutu kulgemise ja navigatsiooni merel. Sõiduohutust tuleb tagama ka pinnaltpäästja-parameedik Deniss Pervurin, kes samuti koolipoisina Jaansoni juures harjutas. Ulvi Veidenilt saadud massaaž on aidanud Jaansonil treeningukoormust paremini taluda. Moraalset on pakkunud ka Marianne Nõmmik, Aivar Haller, Chad Palmer ja Jaan Tults. Jaansonit aitavad seiklusrikkal teekonnal ka YIT ja Squeezy.