Koondise tituleerituim, Tõnu Endrekson, katsetas taas, kuidas liigub tippseltskonnas ühepaat. Paraku peab Pekingi olümpiahõbe ning mulluste Londoni-mängude 4. koha omanik tunnistama, et tee 2016. aasta Rio mängudele on alanud konarlikult, sest täna B finaalis saadud 6., üldkokkuvõttes 12. koht ei ole kindlasti tulemus, mis rahuldab, teatab Eesti Sõudeliit.

Juba peale laupäevast poolfinaali, mille Endrekson lõpetas 5-dana, tunnistas pärnakas, et võrreldes mai alguses toimunud koondise katsevõistlustega on hoog raugenud.

„Juba stardist väljudes tunned, et jalad on tühjad. Hetkel teeb muret vasak reielihas, mis ei võimalda täisvõimsusel pingutada,“ tõdes Endrekson.

Tänast sõitu, kus selgitati kohad 7-12, dikteeris bulgaarlane Georgi Bozhilov, kes oli poolel distantsil prantslase Matthieu Androdias’ järel teine. Stabiilselt võimas lõpuosa tagas bulgaarlasele ajaga 7.44,22 võidu, kokkuvõttes tiitlivõistluste 7. koha. Ukrainlane Artem Morozov edestas lõpuveerandil prantslast, aegadeks vastavalt 7.47,22 ja 7.48,31. Järgnesid itaallane Cardaioli (7.51,46), kreeklane Angelopoulos (7.56,34) ning viimasena resultaadiga 8.06,12 Endrekson.

Meeste ühepaadil krooniti Euroopa meistriks Ondrej Synek, järgnesid sakslane Marcel Hacker (+4,4 sekundit) ja hollandlane Roel Braas (+9,6).

Pajusalu võitis B-finaali

Naiste ühepaadil esindab Eestit mullune Euroopa esivõistluste pronks Kaisa Pajusalu. Nii nagu Endreksonil, ei õnnestunud ka temal suurde mängu sekkuda ning leppida tuli väikese ehk B finaaliga. Siin tulid talle vastasteks eelmise aasta Euroopa hõbemedallist, serblanna Obradovic, tugev norralanna Gjoertz, Horvaatia koondislane Milosevic ning itaallanna Patelli.

Olgu kohe öeldud, et Pajusalu üllatas. Üllatas juba sellega, et seljatas tulemusega 8.37,37 Obradovici, kes sai ajaks 8.38,23. Gjoertz platseerus resultaadiga 8.44,15 kolmandaks ning seejärel finišeerusid Milosevic (8.49,82) ning Patelli (9.00,53).

Kokkuvõtvalt sai Pajusalu 7. koha ning sellega ilmselt ka kindluse edasiseks hooajaks valmistumise osas.

Taimsoo ja Raja kokkuvõttes 7. kohal

2009. aastal MM-pronksi võitnud Kaspar Taimsoo ja Allar Raja on tänavu taas tandemina paarisaeru kahepaati katsetamas ja võib arvata, et Sevillas taseme laeks jäänud B finaal varem mitmeid suuri medaleid võitnud mehi kindlasti ei rahulda.

Juba laupäevane poolfinaal näitas, et teravusest jääb vajaka ning liikumine ei ole paremate päevade moodi. Siiski suutsid kogenud tegijad end B finaalis realiseerida ja kõiki konkurente ka üsna kindlalt ajaga 6.46,02 võita. Tulemus tähendab kokkuvõttes tiitlivõistluste 7. kohta.

Eesti paarile järgnesid prantslased Boucheron-Cormerais (6.47,74), serbalsed Marjanovic-Filipovic (6.49,61), ukrainlased Pavlovski-Gryn (6.52,82), Tsehhi paar Plocek-Andrle (6.55,50) ning aserid Antov-Yotov (6.56,73).

Paarisaeru neljapaat liigub paljulubavalt

Paljud võistluseelsed kommentaarid tõstatasid küsimuse, milline on Eesti uue koosseisuga paarisaeru neljapaadi võimekus mantlipärijatena näidata, et just see võistlusklass tagab edu. Kena etteaste poolfinaalis, mis üsna napilt jättis Joosep Laose, Vladimir Latini, Sten-Erik Andersoni ning Kaur Kuslapi finaali ukse taha, tõestab, et nooremas põlvkonnas ainest jagub.

Ka täna sõidetud B finaal väärib meie meeste osas tunnustamist, sest tugevas konkurentsis sõuti mitte üldse suure kaotusega liidritele neljandale, kokkuvõtvalt 10. kohale.

B-finaali võidukarikas kuulus ajaga 6.09,30 tugevale Sloveeniale (Zupan, Spik, Fistravec, Spik). Järgnesid 6.12,43-ga Holland (Uittenbogaard, van Schie, van Luijk, Klem), 6.12,43-ga Venemaa (Morgachev, Salov, Zemaldinov, Bikua-Mfantse) ning seejärel Eesti resultaadiga 6.14,94.

Meie nelik edestas Rumeeniat (6.16,11) ning Tsehhit (6.17,03).