Kalev Jahtklubi ja Eesti Jahtklubide Liidu järelehüüe:

Uue aasta varahommikul tabas Eesti sporti ja purjetamist korvamatu kaotus. Ootamatult lahkus meie hulgast väga hea purjetaja, olümpialane, purjemeister, kunagine Eesti purjetamiskoondise peatreener ja ESS Kalev Jahtklubi auliige Aleksander Tšutšelov. Igavikumerele lahkus mees, kes tõi Eestisse meie esimese pärastsõjajärgse olümpiamedali purjetamises, 1960. aasta Rooma olümpiamängude hõbemedali.

Aleksander Tšutšelov sündis Tallinnas 26.aprillil 1933. aastal. Tema isa Dimitri ja onud Andrei ja Nikolai olid juba enne suurt sõda ja okupatsiooni Eestis ja Euroopas tunnustatud purjetajad ning nii sai ka Šurka (nii on kõik purjetajad teda alati kutsunud) elu tihedalt seotud purjetamisega juba 1946. aastast. Oma onu Andrei ja omaaegse olümpia pronksimehe Nikolai Vekšini juhendamisel alustas Šurka purjetamise treeninguid.

Peale keskkooli lõpetamist 1953.aastal astus ta Tallinna Polütehnilisse Instituuti õppima laevaehituse inseneriks. Peale TPI lõpetamist 1959. aastal asus ta tööle Spordilaevade Katsetehase konstrueerimisbüroosse.

Kui 1948. aastal moodustati Kalevi Jahtklubi, sai ka Šurkast selle klubi liige. Andeka ja tööka purjetajana võitles ta 27-aastaselt välja koha NSVL koondises Rooma olümpiamängudel 1960. aastal. Napoli lahe olümpiaveel vandus ta alla vaid legendaarsele taanlasele Paul Elvstromile, võites ühemehepaadil Finn hõbemedali. Väga raskes sportlikus ja poliitilises võistluses võitles ta välja koha ka 1964. aasta Tokyo mängude koondisesse samas jahiklassis, kuid paraku katsevõistlustele kulutatud moraalne ja füüsiline pinge jättis oma jälje ja nii tuli Jaapanist 12. koht. 1972. aasta olümpiaregatil Kielis käis Tšutšelov NSV Liidu purjetamiskoondise varuvõistlejana. Järgmisele olümpiaregatile 1976. aastal Montrealis kandideeris ta oma meeskonnaga jahiklassis Soling, jäädes katsevõistlustel napilt teiseks. Oma purjetamiskarjääri jooksul saatis teda edu paljudel rahvusvahelistel regattidel.

NL meistrivõistlustelt võitis Aleksander Tšutšelov kokku kaheksa medalit, neist kolm kuldset. Eesti meister on ta olnud 7 korral. Oma rikkalikke kogemusi jagas ta paljudele purjetajatele, nii meie purjetamiskoondise peatreenerina, kui ka pärast sellelt ametikohalt lahkumist töötades Spordilaevade Katsetehases purjemeistrina.

Aleksander Tšutšelovi olemine ja tegemised ESS Kalev Jahtklubis ja Eesti purjetamises on suured ja sellisena jääme me Teda ka mälestama.

Puhka rahus, Aleksander Tšutšelov!

Kalev Jahtklubi
Eesti Jahtklubide Liit