America’s Cup on maailma vanim spordiauhind (aastast 1851, seega vanem kui kaasaegsed olümpiamängud). Karika nimega on seotud ajalugu: Isle of Wrighti ümber toimunud regati võitis jaht nimega America ning jaht annetas oma trofee New Yorgi Jahtklubile. Ameerika mandril püsis karikas aastaid kuna üle ookeani karika eest võitlema tulnud jahid jäid alla kohalikele kergematele ja sportlikumatele jahtidele. Alles 1983. aastal said austraallased ameeriklastest jagu ja viisid karika Perthi kuninglikku Jahtklubisse.

America’s Cup nimel on arendatud purjetamist ning katsetatud erinevaid tehnoloogiaid ja materjale, kuid sellist hüpet, mida näeme tänaste võistluspaatide juures, ei oleks osanud kümme aastat tagasi keegi ennustada. Grootpurje asendav hiiglaslik jäik tiib, kahekereline konstruktsioon, mis hõljub vee kohal ja veel palju muud annavad jahi tippkiiruseks ulmelisena tunduvad 45-50 sõlme. On vist liig mainida, et sellise kiiruse puhul on igal eksimusel fataalsed tagajärjed!

34. America’s Cup finaali pääses ülekaalukalt Louis Vuittoni Karika võitnud Uus-Meremaa tiim – Emirates Team New Zealand. Täpsustuseks siis et karika kaitsjaga, eelmise America’s Cup võitja Oracle Team USA-ga saab asuda võistlema alles pärast Louis Vuittoni karika võitmist.

Palju on räägitud ja kurdetud osalejate nappuse üle. Uuenenud reeglid ning ameeriklaste Oracle tiimi poolt seatud standardid muutsid lihtsalt osalemise nii kulukaks, et võistlustulle karika nimel asus kõigest 4 tiimi.

Rootslaste Artemis tiimi tabas enne võistlust kohutav tragöödia, kui trennis õnnetu manöövri tagajärjel jaht ümber läks ning surma sai tiimiliige, kahekordne olümpiavõitja, kuulus Finn-klassi purjetaja britt Andrew Simpson.

Itaallaste Luna Rossa, ehk paremini tuntud kui Prada jäi selgelt austraallastele alla, kuigi Prada loodud hõbedane purjetamiskostüüm vääriks kindlasti eraldi medalit! Artemis aga viis sisse turvalisust tõstvaid muudatusi oma varujahile ning ei jõudnud esimestele sõitudele kohalegi.

America’s Cup trofee kuulub tiimile, kes on finaalseerias suutnud välja sõita 9 võitu. Uus-Meremaa tiimil Emirates Team New Zealand on sellest ihaldusväärsest tulemusest puudu veel vaid üks võit. Finaalsõitude seeriat juhitakse Ameerika tiimi Oracle Team USA ees skooriga 8:1.

Et Ameerika tiimil ei ole õnnestunud finaalseeria ajal kiiwidele piisavalt vastu hakata, siis tuli sellest ka Oracle tiimibosside otsus asendada taktik John Kostecki endise Finn-klassi purjetaja, söör Ben Ainsliega (sööritiitli pälvis ta üsna hiljuti, arvukate olümpiamedalite ning maailmameistri tiitlite eest).

Regati kajastus toob purjetamise vaatajale lähemale kui kunagi varem. Tänu live-tracking’ule, kaameratele nii paatidel (kuni 7 kaamerat on paadil), kaldal, kui ka mitmele helikopterile, mis pidavalt võistlusraja kohal tiirutavad, on-line graafikale, on muudetud regati jälgimine erakordselt ülevaatlikuks ja lihtsaks ka purjetamisvõõrale inimesele. Tehnoloogilisest erakordsusest ülekande juures annab mõõtme ka GPS-süsteemi täpsusastme 2 cm peale muutmine, et jahtide asukohta pidevalt väga täpselt määrata: http://noticeboard.americascup.com/onboard-media-data/

Otseülekannet YouTube’i kanalil on alates kl 23 õhtul võimalik vaadata kõikidel huvilistel SIIT.