Juba kaheteistkümnendat aastat Tallinnas kulmineeruva tiitlivõistluse finaaletapp tõotab tulla elamusterikas ja suurejooneline. Seda nii rohkearvulise rahvusvahelise võistlejaskonna kui ka pjedestaalikohtade lõpliku jagunemise poolest.

NeilPryde Baltic Cupi Leedus ja Lätis toimunud etappide järel hoiab hetkel võistluste liidripositisooni Eesti kahtlemata resultatiivseim formulist Martin Ervin (EST 202). Kohe tema kannul, kõigest ühepunktilise mahajäämusega on lätlane Janis Preiss (LAT 23), kellel ette näidata 2008. aasta samanimelise tiitlivõistluse üldvõit. Kuivõrd välja antakse ka vaid Tallinna etapi parima tiitel, siis sellesse heitlusesse võib lisanduda veel kolmaski suurnimi maailma formulistide seast. Nimelt on oma osalusest teatanud ka poolakas Wojciech Brzozowski (POL 10). Tegemist on kogenud võistlussportlasega, kes pärjati 2008. aastal formula MM-l Portugalis meistritiitliga ning kes täna hoiab maailma formulistide paremusjärjestuses 12. kohta.

Brzozowskil on võimalus Eestis toimuva võistluste toel nimetatud edetabelis veelgi tõusta, sest sellesse kantakse ka Baltic Cup'i tulemused.

Kaasaelamisrõõmu pakuvad ka Eesti juunioride võistlussõidud. Kahe etapi järel hoiab John Kaju (EST 24) Saaremaa Surfiklubist juunioride arvestuses ülekaalukat esikohta. U-20 võistlusklassis purjetav noormees naasis just Põhjamaade meistrivõistlustelt, mille ta lõpetas üldarvestuses 7. kohaga. Ka NeilPryde Baltic Cup'i üldarvetuses on Kaju hetkel kõrgel kohal - kuues.

Koos Baltic Cup'iga toimub ka formula Eesti meistrivõistluste teine ja ühtlasi viimane etapp.

Maikuus Roomassaares toimunud etapi järel on liider Martin Ervin. Ühepunktiliste vahedega järgnevad talle Toomas Mölder (EST 44) ja Johannes Ahun (EST 99).

Tihe rebimine Baltikumi ja Eesti parima nimel ei paelu vaid Eesti, Läti, Leedu ja Poola sportlasi. Tallinnasse oodatakse ka võistlejaid Soomest ja Rootsist. Kokku ligi 60-70 formulisti, mis teeb siinsest tiitlivõistlusest ühe enimkülastatava formula klassi võistluse kogu maailmas.

Just järjepidevusega ning soodsate võistlusolude poolest on Baltic Cup'külalisvõistlejate seas populaarne. Nagu varematelgi aastatel nii soosivad tuule suund ja kiirus võistluste toimumist ka sel aastal. Formula, kõige kiirema rajasõiduks väljatöötaud lauaga, piisab võistlemiseks juba 3 m/sek puhuvast tuulest. Siiski on sellele purjelauaklassile seatud ka tuule ülemine piir. Üle 15 m/sek puhuv tuul ning sellest tingitud kõrge laine muudavad formula laual sõitmise üsnagi julgust- ja oskusinõudvaks ning ebamugavaks. Näib, et nädalõpul algavaid võistlusi kostitatakse just mõlemaga. Võistluste esimesel päevaks prognoositakse miinumtuult. Järgnevaks kaheks päevaks lubab praegune ennustus aga tuult 6-8 m/s läänest.