Kui sageli ja tõsiselt olete merehaigusega kokku puutunud?

Karussellidega pole mulle kunagi eriti sõita meeldinud, just seetõttu, et süda läheb ruttu pahaks. Väiksema purjeka peal, kui paat liigub ja sa oled kogu aeg tekil ning vaatad merele, merehaigust ei teki. Suuremas purjejahis/kaatris laineloksuga kajutis sees olles või suuremate lainete ja vaikse tuulega ühel kohal õõtsudes on mul aga süda päris mitu korda pahaks läinud.

On Teil olnud mõni meeldejääv merehaigusega seotud juhus?

1988. aasta Souli olümpial oli varasemast tugevast tuulest eelviimase sõidu eel suurte lainetega tuulevaikus ja kui merel tuult ootasime, oli meil vennaga mõlemal väga paha olla. Sellel hetkel tundus isegi varsti algav start üsna tühine asi olevat! Kui tuult tuli ja paat liikuma hakkas, läks enesetunne kiiresti paremaks. Selles sõidus tulime teiseks ja enne viimast sõitu olime tõusnud isegi liidri positsioonile.

Kunagi enne Eesti taasiseseisvumist läksime noortena Soome võistlema, aga minek toimus suuremate purjekatega. Meri oli üsna tuuline, aga me ei osanud sellele tähelepanu pöörata. Tallinna lahel, kus laine oli saarte varjus veel väiksem, sõime kõik all kajutis borši ja nautisime reisi. Kui siis Naissaare taha suuremate lainete kätte jõudsime, hakkas mul all kajutis nii paha, et pidin linnariietega vihma ja tuule kätte välja tormama. Olin seal ligi neli tundi, kuni Helsingisse jõudsime. Alla kajutisse ei läinud ma enam mingi hinna eest, kuigi oleksin saanud seal korralikud veekindlad purjetamisriided selga panna. Ma polnud ainuke sama saatusega purjetaja, pea kõigil oli paha olla.

Kuidas merehaigust ennetate või leevendate?

Üks põhinippe on see, et tuleb laeva või jahi tekile minna ja kaugusesse merele vaadata. Võib ka näpud kurku ajada ja kui midagi välja tuleb, on ka mingi hetk kergem olla. Sotšis, Musta mere ääres, NSVL-i koondisega purjetades sai ka tihti vaikse tuule ja suurte lainetega merehaigust põetud. Kui lõpuks jala kaldale sai panna, läks see väga ruttu üle.

Mida soovitate, et merel püsiks hea enesetunne?

Ma usun, et kellel on merehaigusega probleeme ja vaja lainetega merele minna, on tänapäeval kõige parem tablette võtta ja pigem päev varem nendega alustada.

Kuidas soovitavad merehaiguse vastu võidelda mitmed purjetajad ning arstid, loe lähemalt ajakirjast Sport.