Pidulikul avamisel Pärnu Jahtklubi lipuväljakul lausus võistlejatele tervitussõnad Pärnu Jahtklubi kommodoor Egon Elstein. Võistlused avas ja purjetajatele loosis õiglaseks võistluseks paadid Pärnu linnapea Toomas Kivimägi.

Esimene võistluspäev pakkus palju põnevust ja vaatemängu nii purjetajatele kui ka pealtvaatajatele. Võistlust sai jälgida videoülekandena Jahtklubis ja klubi terrassil olevatelt ekraanidelt, võistlust kommenteeris kohapeal Kalev Vapper. Võistluspäev algas päikseliselt ja lõppes viimase kahe sõidu ajal alanud vihmasajuga. Kokku sai peetud kaheksa sõitu ning enamus meeskondi sai pidada 5 matši.

Kõige kindlamat sõitu ja taktikaliselt õigeid otsuseid tegid esimesel võistluspäeval Keith Swintoni (Austraalia) ja William Tilleri (Uus-Meremaa) meeskonnad. Mõlemal meeskonnal õnnestus viiest matšist saada 5 võitu, ehk siis enne homset võistluspäeva on nende võiduprotsent sada. 75 võiduprotsendi ehk kolme võiduga järgnevad neile vastavalt pärast nelja ja viit sõidetud matši Reuben Corbetti (Uus-Meremaa) ja Henrique Haddadi (Brasiilia) meeskonnad. Kahe võiduga neljast sõidust on võiduprotsent 50 taani meeskonnal, kelle roolimees Joachim Aschenbrenner on kõigest 17-aastane, kuid tema tiim on maailma edetabelis juba 35. kohal. Väiksemate võiduprotsentidega on esimese päeva järel David Chapman (Austraalia), Vladimir Lipavski (Venemaa), Robert Nyberg (Soome), Mati Sepp (Eesti) ja Arpad Litkey (Ungari).

Võistluse üldvõitja selgub turniirisüsteemis. Kui kõik osalevad meeskonnad on omavahelised sõidud ära pidanud, pääsevad neli parimat poolfinaalidesse, ülejäänud kohad jagatakse eelsõitude punktide alusel. Parima punktisummaga poolfinaali pääsenu peab endale ise valima poolfinaali vastase, mis toob võistlusse pinget ning ootamatuid pöördeid.