4. augustil Rootsis Sandhamni saarel alanud 2013.a ORC klassi Euroopa Meistrivõistlustel said Eesti jahid Premium (Kalev Jahtklubi) ja Sugar 2 (Pärnu Jahtklubi) pärast neljapäevast lühirajasõitu tagasi oma liidripositsioonid, ORC 3 grupis on jahtidel Sugar 2 ja Katariina II (Pärnu Jahtklubi) enne reedest lühirajasõitu lausa kaksikjuhtimine.

Neljapäeval oli Sandhamnis plaanis pidada kaks lühirajasõitu, mis pidid algama kell 11 kohaliku aja järgi. Ilmaprognoos lubas tuule kiiruseks 3,5-4 m/s, kuid kui laevastik merele jõudis, oli tuul sootuks vaibunud. Edasilükkamist tähistavat lippu AP ehk maakeeli „porgandit“ näidati purjetajatele jahtide vahel lohesurfi laual lipuga ringi sõites. Alles enne kella kolme pärastlõunal hakkas puhuma õrn, vaevalt 3 m/s puhuv tuul, mis võimaldas sõidule ka stardi anda. Selle nõrga tuulega õnnestus pidada siiski vaid üks sõit, ei rohkem.

ORC 2 grupis tõstis ennast tänase teise kohaga liidripositsioonile tagasi Kalev Jahtklubi jaht Premium, Premiumi kapten on Priit Tammemägi ja roolis on Mati Sepp. Sõidu võitis Saksamaa jaht Silva Hispaniola, kes hetkel on kolmandal kohal, olles Premiumist kiirem 36 sekundit. Teist kohta koondarvestuses hoiab Rootsi jaht Teknova, kes tänases sõidus sai 12. koha.

Stabiilselt head oma sõitu tegev Dago jahtklubi jaht Olympic Tiit Vihuli meeskonnaga hoiab tänase neljanda kohaga sama kõrget kohta ka koondarvestuses. Teine Dago jaht, Juss Ojala juhitud Amserv, tegi sadamas tugevamat tuult lubanud tuuleprognoosi järgi purjetrimmi, mis hoopis nõrgemas tuules jahile kuidagi soovitud käiku ei andnud – tulemuseks 13. koht ja koondarvestuses langemine kuuendalt kohalt seitsmendale. Üldine punktiseis ORC 2 grupis annab veel võimaluse võita või medalile tulla vähemalt seitsmel jahil – sedavõrd tihe on konkurents selle grupi tipus.

ORC 3 grupis võttis tänasest sõidust ülekaaluka võidu Aivar Tuulbergi juhitud Katariina II Pärnu Jahtklubist. Edu teise koha saanud Rootsi jahi Feelgood ees oli suisa mäekõrgune – 4 minutit ja 24 sekundit. Kolmanda koha sõitis täna välja korduvalt ka Muhu Väina regatil käinud Leedu jaht Jigy Jigy, kaotades teisele kohale vaid 9 sekundit.

Sugar 2 Mihkel Koski meeskonnaga Pärnu Jahtklubist sai väga hea stardi ning juhtis võistlust pikalt, kuid liikudes koos Feelgoodi ja Arken Zooga (mõlemad Rootsi jahid) raja paremas servas olevale märgile lähemale, selgus, et hoopis raja vasakusse poolde läinud jahid said suure eelise. Raja teises pooles saadi konkurentidele küll lähemale, kuid seitsmendast kohast kõrgemat kohta see täna Sugarile ei toonud – kaotus kuuendale kohale on aga vaid 6 sekundit. Selle grupi esikolmik on koondarvestuses 2,5 punkti sees – juhib taas Sugar 2, teisel kohal on Katariina II ja kolmas Rootsi jaht Team Arken Zoo. Kalev Jahtklubi jaht Reval Cafe Eero Panki meeskonnaga sai täna 19. koha ja on koondarvestuses viiendal kohal. Teine Kalev Jahtklubi jaht Passione Sven Heiliga roolis sai täna 24. koha ja on hetkel 15. kohal. Aleksander Zolotovi juhitud Adele klubist Baltsail sai täna 12. koha ja on kokkuvõttes 17.

Kuna reedeks ennustatakse tugevamat tuult, on plaanis pidada kolm lühirajasõitu. Kui senistele sõitudele saab üks sõit lisaks peetud, annab see võimaluse juba ka kõige halvema tulemuse mahaviskeks.

Vaata tulemusi SIIT.