Eelmisel aastal ajakirjas „Psychological Science“ avaldatud uurimuses kirjeldati katset, mis viidi läbi 42 kogenud taekwondo kohtunikuga. Neil paluti hinnata mitmeid eelnevalt lindistatud võistlusvideosid, kus igaühes kandis üks võistleja punast ning teine sinist kaitsevarustust. Kohtunikud andsid punases võistlejale keskmiselt 13 punkti rohkem kui sinisele. Järgmiseks vahetasid uurijad videotes digitaalselt võistlejate kaitsevarustuse värvid ning näitasid klippe uuesti. Varasemalt sinist kandnud võistleja punktide arv suurenes ning enne punases kaitsevarustuses võistleja punktid vähenesid, hoolimata sellest, et kohtunikud vaatasid täpselt samu matše.

See eksperiment näitab väikest, kuid siiski teatud eelist, mis on punasesse riietatud sportlastel, kirjutab Casado. Näiteks 2004. aastal toimunud Ateena olümpiamängudel võitsid punases võistlejad 57% taekwondo matšidest, 55% kõikidest poksimatšidest, 53% vabamaadluse võistlustest ja 52% kreeka-rooma maadlustest.

Isegi maailma populaarseim spordiala jalgpall ei ole sellest paradoksist puutumata jäänud. 2008. aastal ajakirjas„Journal Of Sports Sciences“ ilmunud artiklis analüüsisid teadlased Inglismaa esiliiga mänge 1947. kuni 2003. aastani. Nende statistiline analüüs tegi kindlaks, et punases võistlusvormis meeskondadel oli ebaproportsionaalselt suurem tõenäosus võita nii koduväljakul peetud mängud kui ka pälvida meistritiitel kui meeskondadel, kes kandsid kollast või oranži.

Uurijate arvamuse kohaselt on punase vormi kandjatel tõenäoliselt eelis oma psühholoogilise mõju tõttu mõlemale meeskonnale. Laiaulatuslikud uurimustööd kinnitavad, et punane värv kiirendab pulssi ja südametööd ning aitab tõsta vererõhku.

Casado tõi ka näite, et Iowa ülikoolis on külalismeeskonna riietusruumi seinad, kapid, dušikardinad ja isegi pissuaarid naiselikult pehmetes roosades toonides. Antud värviskeemi valis endine Iowa ülikooli jalgpallitreener Hayden Fry, kes teadis, et roosal on inimestele rahustav mõju.

Casado lükkas oma blogis ümber ühe kõige levinuima müüdi spordi ja värvide kohta, mis puudutab tema kodumaad Hispaaniat. Nimelt on paljud inimesed veendunud, et härjavõitlustes kasutatav punane riietus ärritab looma just oma tooni tõttu, kuigi kõik läbiviidud eksperimendid ja teaduslikud faktid tõestavad vastupidist. Härjad on tegelikult värvipimedad, mis tähendab, et nad ei näe keebi punast tooni. Tegelikult ärritab neid eseme liikumine ning heleduse ning tumeduse kontrast keebi ja selle tausta vahel.