Juba enne mängu oli juttu, et antud duelli näol on tegu kahe vastandi kohtumisega. 1995. ja 2007. aasta maailmameister Lõuna-Aafrika Vabariik on kahe MM-tiitliga ala edukaim riik koos Austraalia ning Uus-Meremaaga.

Jaapan oli aga maailmameistrivõistlustel 24 aastat võidurõõmuta. Nende esimene ja eilseni ainus võit pärines 1991. aastast, kui alagrupifaasis Zimbabwe alistati. Pärast seda olid jaapanlased MM-idel vastu võtnud 16 kaotust ning 2 viiki.

See kurb seeria sai eile lõpu kõige ootamatus kohas, kui suur osa Inglismaa publikust südika esitusega Aasia meeskonna taha toetus. Tundus juba, et Jaapani vapper mäng jääb siiski tulemuseta, kuni 90 sekundit enne lõppu neil oivaline võimalus skoori kasvatamiseks tekkis.

Risk tasub end kuhjaga ära

Seisul 29:32 karjuti nii Jaapani pingi suunast kui tribüünilt, et kapten Michael Leitch kindlalt kolm punkti väravasse ära lööks ning seeläbi niigi sensatsioonilise viigitulemuse Aasia tiimile kindlustaks. Leitch otsustas aga riskida - ta söötis palli lahti ning ühemehelises vähemuses Lõuna-Aafrika Vabariigi vastu leiti vasakult äärelt vahetusmees Karne Hesketh, kes vastastest läbi murdis ja Jaapanile ülidramaatilised 5 lisapunkti tõi.

Jaapan oli mängu viimasel minutil kindlustanud tõelise suurüllatuse ning võitnud 2-kordset maailmameistrit 34:32!

Ajaloo suurim üllatus

Vahetult pärast mängu tõdesid kõik alaga seotud spetsialistid, et vastava tulemuse näol on tegu MM-i ajaloo suurima šokiga. Paljud leiavad, et ka kogu ala ajaloos ei ole varasemalt sedavõrd suurt üllatust pakutud.

Šokeeriv võit pakkus arusaadavalt suuri emotsioone ka jaapanlastele endile, kellest mitmed üle 29 000 silmapaari ees võetud võidu järel rõõmupisaraid valasid.

Jaapani koondise peatreener Eddie Jones tõdes, et kahtlemata on tegu ragbi ajaloo suurima saavutusega: "Kui sa oled laps Jaapanis, siis pärast tänast tahaksid sa kahtlemata riigi eest ragbi MM-il mängida (järgmine MM 2019. aastal toimub just Jaapanis)."

Loots lisas, et põnev kohtumine oli ka emotsionaalselt ülimalt kurnav: "55-aastaselt peaksin ma Barbadosel kriketit vaatama ja rahulikult elu nautima. Aga pingelise mängu järel oli sedavõrd magusam kogu lõpplahendus - usun, et kogu publik oli meie selja taga. See võit läheb kahtlemata kirja kui MM-i ajaloo üks vägevamaid mänge!"