Ajakirjas European Neuropsychopharmacology avaldatud uurimuses tuuakse välja kaks stimulanti, mida maletajad keskendumise parandamiseks ja vastupidavuseks võtavad. Üks neist on metüülfenidaat, mida sisaldub ravimis Ritalin ning teine modafiniil, mis peidab ennast rohtudes nagu Alertec, Modavigil ja Provigil. Mõlemat ainet kasutatakse meditsiinis ADHD (aktiivsus ja tähelepanu) häire raviks.

Teadlased avastasid 39 maletaja rohkem kui 3000 matši analüüsides, et modafiliin parandab maletaja sooritusvõimet ligi 15 protsenti, metüülfenidaat 13 protsenti ja kofeiin, millel on nimetatud ravimitega sarnaseid omadusi, 9 protsenti.

Iga katsealune läbis alustuseks mitu neurofüsioloogilist testi ja täitis küsimustikke ning pidi siis mängima maleprogrammis Fritz 12 arvuti vastu. Neil oli kõikide käikude peale aega 15 minutit, arvutil kuus. Iga 10-matšilise seti alguses anti maletajale kas metüülfenidaati, modafiniili, kofeiini või platseebot. Mitme nädala jooksul peeti niiviisi maha 3059 matši.

Üllatuslikult avastati, et ravimid tegid katsealused aeglasemaks ning selle asemel, et nende mõttetegevust kiirendada, parandasid need hoopis maletajate võimet otsuste tegemisele rohkem aega pühendada ja seeläbi kalkuleeritumaid valikuid teha.

Males tehakse dopinguteste vaid kõige kõrgemal ehk maailmameistrivõistluste tasemel. Näiteks pidi norralane Magnus Carlsen andma dopinguproovi novembrikuise MM-matši ajal venelase Sergei Karjakiniga. Uurimuse autorid loodavad, et nende tulemused viivad rangema dopingukontrollini ka madalamal tasemel.

Uurimuse käigus küsitleti veel 1500 Saksa maletajat, et teada saada, kui levinud dopingu tarvitamine sel alal siiski on. Teadustöö autorid ei tahtnud küsitluse tulemusi veel avaldada, kuid avaldasid lootust, et seda teeb varsti üks teine ajakiri.

Modafiniil ja metüülfenidaat on WADA keelatud ainete nimekirjas, kuid seni teadaolevalt pole veel ühtegi sportlast nende kasutamisega vahele võetud. Male ainus dopinguskandaal leidis aset 2008. aastal, kui Ukraina suurmeister Vassili Ivantšuk keeldus maleolümpial uriiniproovi andmast. Hiljem selgus, et ta oli kaotusest pettunud ning tahtis tüütust dopinguametnikust lihtsalt lahti saada.