06. juulil alustavad võistlust vöömaadlejad, sõudjad ja võrkpallurid, päev hiljem on võistlustules lisaks eelmainituile veel kergejõustiklased, vehklejad ja korvpallurid. Ja nii jätkatakse kuni 17. juulini, mil toimub võistluste pidulik lõpetamine.

Võistlustulle läheb 130 Eesti üliõpilassportlast eesotsas äsjaste Euroopa meistrite vehklejate Kristina Kuuse, Erika Kirpu ja Julia Beljajevaga. Kokku võistlevad Eesti sportlased seitsmeteistkümnel spordialal kahekümne seitsmest universiaadil kavas olevast alast. Võistlemas on ka poolsada Londoni olümpiavõitjat. Kokku on osalejaid üle kümne tuhande saja kuuekümne kahest riigist.

Universiaadivõistlusi kannab üle Eurosport, samuti Venemaa telekanalid „Rossia2“ ja TNB. Ülekannete maht on analoogne olümpiamängudega, mistõttu saavad ka meie spordihuvilised hea ülevaate universiaadivõistlustest. Eurosport on kavandanud otseülekandeid 80 tunni ulatuses. Aladest on Eurospordi lemmikud ujumine, vettehüpped, võrkpall, kergejõustik, võimlemine, korvpall ja sõudmine. Kõigil neil aladel, v.a. vettehüpped teevad kaasa ka meie sportlased, kellel on hea võimalus pääseda Eurospordi otseeetrisse.

Võistluste avatseremoonia toimub uhiuuel staadionil „Kazan Arena“, mis mahutab 45 tuhat inimest. Universiaadi ülekannete juurde on haaratud 270 kaamerat ja 12 liikuvat ülekandejaama. Kogu teleülekannete tehnika on kaasaja viimane sõna, ülekanded on HD1080p formaadis.

Juba nädala pärast, 03.07. lendavad universiaadile jalgpallurid, päev hiljem võrkpallurid ja 05. juulil lahkuvad Tallinnast universiaadilinna korvpallurid ja vehklejad.

Eesti delegatsiooni juht, Eesti Akadeemilise Spordiliidu president Ants Veetõusme lendab universiaadilinna juba esmaspäeval, 01. juulil, et osaleda Rahvusvahelise Üliõpilasspordiliidu aastakoosolekul. Universiaadil viibivad ka eesti Olümpiakomitee president Einar Seli, peasekretär Siim Sukles, aga samuti Tartu Ülikooli rektor Volli Kalm, Tallinna Tehnikaülikooli rektor Andres Keevallik ja Tallinna Ülikooli rektor Tiit Land, samuti külastab Eesti delegatsiooni Eesti Moskva suursaatkonna esindaja.