Pea kümme aastat on Jüri juhtinud vägesid peamiselt triatloniklubi TriSmile korraldatavatel triatlonivõistlustel vetelpäästetiimi pealiku ja vastutajana. „Esimene triatlon, mida Paide tehisjärvel turvasin, toimus 1989. aastal, kui triatlon alles hakkas meil ilmet võtma. Olin Paides rannavetelpäästja ning ühel nädalavahetusel, kui võistlust korraldati, olin lihtsalt olemas. Osales umbes 12–15 sportlast. TriSmile’i triatloniklubi kutsus mind Pühajärvele aastaid hiljem, 2010,“ meenutab Jüri.

Kogenud mehe sõnul turvas tema esimesel Pühajärve-aastal ujumisvõistlust vist neli vabatahtlikku, kuid nüüd peetud IRONMAN Tallinna täispikal triatlonil oli tema tiim juba peaaegu sajaliikmeline.

Ettevalmistus ja distsipliin

Triatlonivõistluse ettevalmistus algab võtmeisikutele kalenderplaani ja ajakava teatavaks tegemisega ning vetelpäästjate tegevusjuhise koostamisega. Kui vajalik info olemas, asub Jüri koostama rajakaarti koos evakuatsioonipunktidega. Google Mapsi abil tehakse rajaskeem: pannakse paika pöördepoide asukohad, mõõdetakse nende vahemaad ja ujumisraja kogupikkus. Võistluste peakorraldaja kinnitatud rada märgistatakse vee peal koordinaatide järgi ja GPS-seadme abil. Mida lühem rada, seda täpsem peab see töö olema. „Seejärel paneme paika, kui palju vajame päästjaid, ja koostan kalenderplaani, mida hakatakse täitma infoga, kes mis päeval tulla saab. Näiteks järgmise aasta võistluse plaani hakkangi juba nüüd kokku panema,“ räägib vetelpäästejuht. Korraldamine võtab palju aega, aga Jüril on kontaktisikud, kellega suhelda, sest kõigi saja inimesega ta kahjuks isiklikult rääkida ei jõua.

Kes sobivad päästetiimi?

„Tegemist on asjatundjatega päästevaldkonnast, merepäästest, ujumis-, süsta- ja surfiklubidest. Nemad levitavad oma sõpruskonnas infot ja kutsuvad inimesi appi. Sel aastal vahendas IRONMAN Tallinnal vetelpäästesse panustada soovijaid ka SCULT Estonia. Sealt sain mitu head uut kontakti. Iga inimene, kes soovib meeskonnaga liituda, peab olema väga enesekriitiline, kuna me ei taha hakata ujumisrajal päästjat päästma. Meeskonnaga liitujal on keskmisest parem ujumisoskus, ta saab vee peal hakkama ka teisi aidates, oskab esmaabivõtteid, on distsiplineeritud ja tunneb kella,“ loetleb Jüri olulisi omadusi, mida ta oma meeskonna liikmetelt ootab.

Pikemat lugu Jüri Hiiemäest loe edasi ajakirjast Sport.