Juba eelujumises uue tippmargi püstitanud prantslased purustasid selle finaalis 1,6 sekundiga, kirjutab Eesti Päevaleht.

Juubeldamiseks oli põhjust aga ka Eestil, sest maailmarekordimeestega samas finaalis sündis uus Eesti tippmark, mille ujusid välja Miko Mälberg (pildil), Martti Aljand, Danil Haustov ja Vladimir Sidorkin.

Finaalis kaheksanda aja saanud noormehed olid juba hommikustes eelujumistes vana rekordit pisut vähem kui kolme sekundiga parandanud, õhtul suudeti veel neli kümnendikku maha lihvida.

„Eesti teatemeeskonna finaalipääs on siin saalis ja teiste ujujate seas furoori tekitanud küll,” möönis Eesti ujumiskoondise peatreener Tõnu Meijel. „Kas ma aga ka ise selle üle üllatusin, ei oskagi kohe öelda. Pigem mitte. See, et siin Horvaatias oli halb ilm, oli üllatus, aga kõik muu oli oodatav,” rääkis Meijel.

Suured ootused lasusid EM-i eel just õe ja venna, Triin ja Martti Aljandi õlgadel. Aljandid õigustasid kõiki neile pandud ootusi. „Aljandite esinemine oli nagu tellitud! Triinu neljas koht oli meie jaoks loomulikult üks selle võistluse kõrghetki, kuid ei taha madalamalt hinnata ka Marttit, Miko Mälbergi, Vladimir Sidorkinit… See oli minu mälu järgi üks tugevamaid tiime, kelle kunagi oleme välja pannud. Tavaliselt lisan hinnetele väikese miinuse, aga täna võiks panna viis plussi,” rõõmustas peatreener.

Kus on ujulad?

Meijeli sõnul annavad kõik Eesti ujujate saavutatud finaali- ja poolfinaalikohad tunnistust tõsiasjast, et suur samm on edasi astutud. „Nüüd pole palju jäänud, et korrata neid tulemusi ka suures basseinis. Kuid siinkohal tahaks küsida: kus on meie ujulad? Ega ma ei jäta seda juttu!” lubas Meijel.

Niisugust suurvõistluste murrangut, kus koduseid rekordeid langes nagu loogu, lähemast minevikust ei mäletagi. Veel ootamatumalt tuli see pärast Pekingi olümpiamänge, kus lepiti loodetust madalamate kohtadega.

„Murrang ei tule iseenesest,” arvas Meijel. „Sellise võistkonna kokku­saamine on päris suur töö. Olen ka varem öelnud, et nii mõnegi mehe jaoks toimusid Pekingi mängud natuke liiga vara. Sidorkin on tõusuteel, samuti Olvik — mitu aastat on ta mudas tampinud, aga nüüd tegi iga ala peal rekordi! Meil on vähe võimalusi võistelda, seepärast usun, et Pekingis oli ujujatel närv sees. Küllap olid mõnedki neist juba siis nendeks tulemusteks võimelised. Nüüd tuli see teise lainena.”

Triin ja Martti Aljandit eile enne lehe trükkiminekut kätte saada ei õnnestunud. „Vend ja õde ujuvad praegu basseinis koos, ma tõesti ei taha minna neid praegu kutsuma,” sõnas peatreener Meijel emotsionaalselt, kuid lubas, et ujujad ei kao Eesti spordikaardilt vaikusse. „See pole lõpp. See on uus algus!”