Konverentsil peeti ettekandeid liidu ajaloost Eestis, Eesti ja Soome liitude koostööst, kehalise kasvatuse õpetajate ees seisvatest probleemidest, õpilaste tervisest ja arengust, õpetamise arengust ja õpilaste sportimise motiveerimisest. Ettekandjateks liidu juhid, külalisesinejad Soomest, spordipedagoogid, treenerid, meedikud. Tervitussõnad konverentsil osalejatele laususid EKKL esimees, Miina Härma gümnaasiumi kehalise kasvatuse õpetaja Tairo Talvis ja spordiõpetaja haridusega Tartu abilinnapea Tiia Teppan.

Spordipedagoog, kauaaegne EKKL esimees Vaino Hussar meenutas, et eelmise vabariigi algusaastail, 1922. aasta septembris kogunesid ärksamad võimlemisõpetajad Tallinnas oma organisatsiooni moodustamiseks, sest koolides ei jätkunud eriharidusega võimlemisõpetajaid ja olukorra parandamiseks oli vaja organiseeruda. Algatus leidis vastukaja ja esimeseks üldkoosolekuks oli juba 67 õpetajat kogu Eestist avaldanud soovi kutseühinguga liitumiseks. Väga oluliseks sai toona võimlemisõpetajate erialase kvalifikatsiooni tõstmine. Võimlemisõpetajate selts hakkas suurt tähelepanu pöörama koolinoorte sporditöö korraldamisele, algas koostöö Soome kolleegidega. Eesti taasiseseisvumise järel tekkis taas vajadus organisatsiooni järele, mis seisaks kehalise kasvatuse õpetajate huvide eest.

Taasloodud EKKL esimene konverents toimus 1993. aastal Tartus. EKKL ühendab üle 600 õpetaja ja treeneri, maakondades tegutsevad kohalikud organisatsioonid. EKKL-l on hea koostöö teiste Eesti spordielu korraldavate organisatsioonidega, väga tihe on koostöö Tartu Ülikooli spordierialade spetsialistidega. Olulisel kohal on liidul spordiõpetajatele seminaride ja täienduskoolituste korraldamine, liit osaleb koolide kehalise kasvatuse e-õppekavade väljatöötamisel ja koolispordiarendamisel tervikuna.

Äsjasel konverentsil võtsid noorte meeste tervise teemadel sõna ka Kaitseväe ja kaitseressursside ameti esindajad, meedikud. Konverentsi ettekannetes tõdeti, et viimastel aastakümnetel on arenenud riikides kasvanud sporti harrastavate inimeste hulk. Aave Hannus TÜ-st peatus pikemalt teemal, kuidas ennetada noorte spordist väljalangemist, kuidas motiveerida õpilasi sportima. Esimese konverentsipäeva õhtul said õpetajad vahetada omakeskis kogemusi pidulikul õhtusöögil Raatuse gümnaasiumis.

Juubelihõngulise konverentsi korraldasid EKKL Tartu piirkonna liikmed eesotsas Tartu Kunstigümnaasiumi spordiõpetaja Uudo Limakiga.