Maratonide mitmevõistluseks kutsutud Tartu Maratoni Kuubiku sari algas sel aastal Tartu Jooksumaratoniga ning teiseks etapiks oli Tartu Rattaralli. Kolmas etapp ongi 10. Tartu Rulluisumaraton, kuhu eelmise aasta võitu läheb kaitsma möödunud aasta Kuubiku sarja võitja Kert Keskpaik.

„Järjekordset võitu lubama kindlasti ei hakka. Vorm on pigem keskpärane. Eks ma annan võistluspäeval oma parima ja siis on näha, mis tulemuseks sellest pingutusest piisab,“ rääkis Keskpaik, kellel on sel hooajal kirjas esimese Kuubiku maratoni ehk Tartu Jooksumaratoni 97. koha punktid.

„Rulluisumaratoni võidu korral oleksid mul Kuubiku arvestuses kindlasti head võimalused. Aga praegu on üksnes Jooksumaratoni tulemuse pealt oma võimalusi raske hinnata,“ lisas ta.

Võrreldes konkurentidega on Keskpaigal Kuubiku sarjas üks tugev trump, millega ta suudab õnnestumise korral olulisi boonuspunkte koguda. Jooksu ja rattasõidualad on Eesti parimal rulluisutajal võrreldes konkurentidega pisut nõrgemad, kuid siiski piisavalt tugevad, et väga hea Rulluisumaratoni tulemuse korral Kuubiku üldvõidule pretendeerida.

Keskpaiga konkurendid on aga seni näidanud hirmuäratavalt head vormi. Viimase Tartu Nelikürituse võitja Allar Soo juhib Kuubiku sarja hetkel 1977 punktiga - pagasis Tartu Jooksumaratoni 30. koht ja Tartu Rattaralli 45. koht.

Talle järgnevad eelmise aasta Kuubiku kolmas ja neljas mees, vastavalt Sander Linnus (1945 punkti) ja Aimar Hussar (1943). Linnus ja Soo on tulemas ka 10. Tartu Rulluisumaratoni starti.

Juubelimaratoni starti tuleb kolmekordne võitja Kert Keskpaik aga kümnendat korda – ta on osalenud alates 2007. aastast kõigil senistel Tartu Rulluisumaratonidel. Saldos on kolm võitu, kaks teist kohta, üks kord neljas, kaks korda viies ja üks kord kaheksas.

„Esimesest Tartu Rulluisumaratonsit on head mälestused. Uus võistlus ja rada ning ka suurim rulluisuvõistlus, mida sellel ajal Eestis eelnevalt korraldatud oli. Minu jaoks oli Tartu Rulluisumaraton ja on tänaseni, Eesti kõige olulisem rulluisuvõistlus,“ meenutas Keskpaik 1. Tartu Rulluisumaratoni, kus ta Danila Ruusu järel lõpetas teise kohaga.

„Ajaga on muutunud sõitjate tase ja koosseis. Kui algselt oli tegemist nö. Eesti-Soome-Läti maavõistlusega, siis aastatega on Tartu Rulluisumaratonil käinud ka mitmeid muude riikide tippsõitjaid. Kiirus on muutunud, uisutajad on tehniliselt arenenud ja rulluisurattad on läinud aastatega suuremaks. Kui 2007. aastal sõitsin maratoni 104mm rattaga, siis täna sõidetakse juba 125mm-sega,“ lisas Keskpaik.

10. Tartu Rulluisumaratoni soodsaim registreerimisvoor lõppeb täna keskööl. Baltimaade ja Skandinaavia suurimale rulluisuüritusele on võimalik end kirja panna 42km, 21km või 10km distantsile.