“Kümme aastat Eesti Vabariigist vanema Palusalu sportlikud saavutused olid uhkuseks noorele riigile ja innustasid paljusid sporti tegema. Palusalu on Eesti esimene ja seni ainus meessportlane, kes on võitnud ühtedelt olümpiamängudelt kaks kulda,” ütles Kultuuriministeeriumi spordiosakonna juhataja Tõnu Seil.

Kahekordse olümpiavõitja 100. sünniaastapäeva tähistatakse Eesti Vabariigi 90. juubeli raames. Sellel aastal on muuhulgas kavas anda välja kordustrükk kaks aastat tagasi Paavo Kivise sulest ilmunud menukast Palusalu elulooraamatust, korraldada suurejoonelised rahvusvahelised mälestusvõistlused maadluses ja alustada dokumentaalfilmi tegemist Palusalu elust. Eesti esimese olümpiavõitja mälestuse jäädvustamiseks on pakutud välja ka idee Palusalu mälestusmärgi rajamisest.

Palusalu sünniaastapäevaks on koostöös Eesti Postiga kavas välja anda tervikasi, Eesti Spordimuuseum koostab erinäituse ja ka rändnäituse Kristjan Palusalust.

Palusalu juubelisündmuste korraldamises osalevad Eesti Olümpiakomitee, Eesti maadlusliit, spordimuuseum, Tallinna linna spordi- ja noorsooamet, spordiselts Kalev ja kultuuriministeerium.

Kristjan Palusalu sündis 10. märtsil 1908. Ta võitis 1936. aasta Berliini olümpiamängudelt raskekaalus kaks kuldmedalit — kreeka-rooma ja vabamaadluses, olles sellega ainus raskekaalumaadleja, kes on võitnud kaks kuldmedalit samadel olümpiamängudel. Aastatel 1931-38 oli Palusalu kreeka-rooma maadluses seitsme- ja vabamaadluses viiekordne Eesti meister. Palusalu suri 17. aprillil 1987.