„Meie seisukoht selles küsimuses on sirgjooneline – sport peab olema puhas. Kes eksib, saab karistada ja mingit kaastundest siin rääkida ei ole,“ võttis Talts väga konkreetse seisukoha.

Zarubinilt augusti lõpus võetud võistlusväline dopinguproov sisaldas keelatud ainet tamoksifeen ja Eesti dopinguvastane distsiplinaarkolleegium määras kaheaastase võistluskeelu alates 5. novembrist 2015.

„Eks rumalaid ole igal alal. Selline uudis tuleb Eesti tõstmisele praegu väga kehval ajal ja asetab meid halba valgusesse. Mart Seimil läks MMil väga hästi, me toome teda eeskujuks, et tema teeb sporti puhtalt ja nüüd selline uudis. Aga ma võin öelda, et Eesti tõstmine ongi puhas,“ rääkis Talts, kes tunnistas, et Zarubini põrumine dopingukontrollis valmistas talle nördimust.

23aastane Zarubin on klassikalises tõstmises üsna uus nägu, varem tegeles ta usinalt kergejõustiku* ja crossfitiga, tegutsedes Tartus sel uudsel jõualal ka treenerina. Küll aga pole tõstjatele tundmatu noormehe isa nimi – Aivar Zarubin. 2008. aastal tuli vanem Zarubin kuni 105kiloste meeste hulgas Eesti meistriks, paraku põrus dopingukontrollis ja sai kaheaastase võistluskeelu.

Tõstmises hakkas Zarubin võistlema kolm aastat tagasi. Talts pani teda tähele märtsis Mellistes toimunud Eesti meistrivõistlustel. „Ta pole tõstmise taustaga, pole noortevõistlustel osalenud. Mellistes sai ta 105kiloste meeste hulgas hõbemedali (muide, pronksi teenis vanem Zarubin – M. R.). Rebis 116 kilo ja tõukas 160. Ise kaalus 104,7 kilo. Kolm kuud hiljem toimunud Albu karikal kaalus juba 113,1 kilo, rebis 131 ja tõukas 175. Ega need asjad nii lihtsalt ka ei käi. Näen ise, kui palju Mart peab arenguks tööd tegema ja vaeva nägema. Seega nii mõnelgi oli kahtlusi, millest esialgu kõva häälega ei räägitud,“ jutustas Talts.

Zarubin soovis sügisel esindada Eestit U23 vanuseklassi EMil, pakkudes välja, et maksab lähetuskulud ise kinni. See tähendas automaatselt, et mees võeti Eesti Antidopingus nö arvele ehk ta pidi hakkama täitma ADAMSi asukohaprogrammi. „Meie jaoks oli see hea lahendus. Teadsime, et teda kontrollitakse ja saame olla edaspidi kindlad. Kui on puhas, siis ongi hirmandekas mees, kes suudab kolme kuuga 30 kilo areneda. Kui aga vastus tuli, sai selgeks, et nii see ei ole. Järgnes tavapärane jutt, et sportlane ei tea, kuidas ained organismi sattusid. Mina ei mäleta ühtegi vahelejääjat, kes oleks öelnud: jah, kasutasin keelatud aineid,“ kõneles Talts.

* Zarubin on tõuganud kuuli 14.46, heitnud ketast 36.98 ja vasarat 42.83.