Aasta pärast toimuv maailmatasemel spordisündmus toob Tallinna tippsportlasi ja turiste, võistlusi vaatavad tuhanded inimesed kohapeal ning sajad miljonid teleülekande vahendusel.

Rahvusvaheliselt tutvustatakse sündmust esmakordselt juba 24. jaanuaril Helsingis toimuva EM-i ajal.

Eesti Uisuliidu asepresidendi Margus Hernitsa sõnul ületab eesoleva suursündmuse tähendus spordivaldkonna piiri. „Selle taseme üritused on laiema tähendusega nii kultuuri kui ka ettevõtluse mõttes. Nad tõstavad terve meie riigi prestiiži maailma areenil, nagu teevad seda olümpiamängud või Eurovisioon,” ütles Hernits.

Euroopa meistrivõistluste ajaks oodatakse Eestisse 160 tippsportlast 34-36 riigist. Eesti on sel ajal eriliselt atraktiivne ka spordituristidele nii Skandinaaviast, naaberriikidest Lätis ja Leedust kui ka mujalt Euroopast. Lisaks sportlastele ja turistidele külastavad Eestit ka Rahvusvahelise Uisuliidu esindajad ja nende külalised, teised võistkondade liikmed ja kohtunikud. Peale neid oodatakse Tallinna ligi 500 välisajakirjanikku. Telepilt Tallinnas toimuvast spordiüritusest jõuab eeldatavasti ligi 400 miljonisse kodusse üle maailma.

Tänasel kõrgetasemelisel pressikonverentsil tutvustati lisaks eelseisvatele korralduslikele küsimustele esmakordselt ka eesseisvate meistrivõistluste logo ja sloganit. Iluuisutamise Euroopa meistrivõistluste sloganiks on “Ideaalne sobivus”/“Perfect match”, kus ideaalselt sobivad teineteisele tippvõistlused ja Tallinna linn, sport ja kultuurireis, uisutajad ja publik, show ja reaalsus. Ürituse logo kujutab kaunist iluuisutajate paari Tallinna silueti taustal.

Hernitsa sõnul langetas 2007. aasta suvel Rahvusvaheline Uisuliit otsuse anda iluuisutamise Euroopa meistrivõistluse korraldamise au ja kohustus Eestile mitmetel põhjustel. „Teiste kandideerijate ees olid Eestil kindlad eeldused, nagu näiteks 6000 istekohaga võistluspaik ja selle vahetus läheduses ka treeningareeni olemasolu," ütles Hernits. Tema sõnul on Eestis lisaks ka kõrgetasemelised hotellid, riigi ja linna poolt toetatav spordi- ja kultuuripoliitika ning heal tasemel sportlased.

EM-i 2010 kogu eelarve moodustab ligi 27 miljonit krooni. „Meie põhiallikaks on Rahvusvaheline Uisuliit, partneriks on Tallinna linn ning loodame ka Kultuuriministeeriumile,” ütles Hernits. „Samas ootame tippsporti toetama ka sponsoreid erasektorist,” lisas ta.

Sel aastal Helsingis toimuvatel Euroopa Meistrivõislustel esindavad meie riiki mitmekordne Eesti meister Jelena Glebova, paarisõitjad Maria Sergejeva ja Ilja Glebov ning jäätantsupaar Caitlin Mallory ja Kristian Rand, kes tantsivad koos esimest aastat.

Eesti Uisuliidu peasekretäri Gunnar Kuura sõnul on käesolev aasta Eesti sportlastele väga tähtis, sest iluuisutajad võistlevad selle eest, et saada taliolümpiamängudele, mis toimuvad 2010. aasta veebruaris kohe pärast Euroopa Meistrivõistlusi Tallinnas. „Kuivõrd hästi on meie sportlased ettevalmistunud, näitavad kindlasti eesolevad võistlused Helsingis ning järgmised maailmameistrivõistlused,“ ütles ta. Kuura lisas, et Eestil on potentsiaalne võimalus saata taliolümpiamägudele neli iluuisutajat.