"Oli meeldiv kuulda kolmapäeval Riigikogu infotunnis kultuuriminister Indrek Saare suust, et valitsus on kavandanud tegevusplaani, kuidas spordi rahastamine saaks selgem, läbinähtavam, õiglasem ja looks spordiinimestele suuremat kindlust," tunnustas Ammas.

Palju aastaid on Riigikogu rahastanud Eesti Olümpiakomiteed ja selle kaudu spordialaliite osaliselt nn katuserahade abil, selmet planeerida kulud otse kultuuriministeeriumi eelarvesse, juhtis Ammas infotunnis tähelepanu spordi pentsikule rahastamisskeemile.

"Riigikogust olümpiakomiteele minevale rahale - tänavu on see pisut üle 1,4 miljoni euro - on varasematel aastatel kaasa pandud n-ö salaprotokoll täpse juhendiga, kui palju üks või teine alaliit raha saab. Erakondlikest eelistustest ja üksikute riigikogulaste mõjuvõimust sõltuvalt on näiteks Eestile au ja kuulsust toonud vehklemine saanud sellisel kombel sama palju lisatoetust kui tore seltskonnaala curling," tõi Ammas näite taunitavast praktikast.

Eesti sporti on seni rahastatud suuresti juhtumipõhiselt ja see on kaasa toonud palju emotsioone, tunnistas minister Saar Eesti spordi rahastamist selgitades. "Vabaerakonna arvates on tähtis kiiresti luua süsteem, mis tagaks, et sportlaste ettevalmistus ei kannataks, kui alaliidu eesotsas pole "õige" erakonna liige, kellel puudub võimalus riigiettevõttest vajalik summa „välja ajada"", rõhutas Ammas.