Juba 1995. aastast FIDE-t juhtinud Venemaa ärimeest süüdistatakse eetikakoodeksi rikkumistes. "[Iljumžinovi] käitumine on vastuolus tema ülesannetega hoida FIDE huve enda omadest tähtsamal kohal," teatas organisatsioon. Komisjon ei jaganud Reutersile täpsemaid kommentaare, kuigi 2015. aastal lisas USA rahandusministeerium mehe tema väidetavate sidemete tõttu Süüria presidendi Bashar al-Assadi valitsusega oma sanktsioonide nimekirja, kirjutab ERR Sport.

Iljumžinov on süüdistused tagasi lükanud ja sõnas Reutersile, et tegemist on poliitilise otsusega. "Ma pean seda illegaalseks," kommenteeris Iljumžinov reedel. "See on organisatsiooni siseasjadesse sekkumine, inimõiguste rikkumine ja seetõttu ei kavatse ma tagasi astuda. Pean ennast jätkuvalt FIDE presidendiks."

Kalmõki rahvusest 56-aastane Iljumžinov kavatseb otsuse rahvusvahelisse spordiarbitraažikohtusse edasi kaevata.

Iljumžinov on rahvusvaheliselt tuntust kogunud ka sellega, et on väitnud, et kohtus 1997. aastal maaväliste olenditega, kes ta oma kosmoselaeva võtsid ja teisele planeedile viisid. "Kohtumine nendega toimus septembris 1997, aga rääkisin alles aasta hiljem. Kaalusin vahepeal plusse ja miinuseid ning jõudsin järeldusele, et ainult miinused ongi. Kusjuures: see polnud esimene kord. Olin Elistas esimese klassi poiss ja mängisime jalgpalli, kui väljakule langes taldrik. Umbes 40 inimest nägi seda," rääkis Iljumžinov kaks aastat tagasi Eesti Päevalehele antud intervjuus.

"Tundsin, et mu kohus on olla aus ja avameelne. Rääkisin seda, mida nägin ja kogesin. Järgnenusse suhtusin rahulikult, ehkki isegi mu ema, vend ja sõbrad-ärimehed ei mõistnud mind. Ka Kasparov ei jätnud võimalust kasutamata, öeldes: kuidas saame Iljumžinovit presidendiks valida, ta suhtleb ju tulnukatega?"