Rühmvõimlemise EM on nädalavahetusel otsepildis jälgitav Delfi TV vahendusel!

Vastab Lea Kriibi, rühmvõimlemise EM-i üks korraldajatest

Kõige lihtsam on kahel alal vahet teha selle alusel, palju on platsil võimlejaid – kui neid on üks või viis, on tegemist iluvõimlemisega. Kui neid on 6-12, on nad rühmvõimlejad. Muidugi on ka võistlusplatsil toimuv natuke erinev.

Rühmvõimlemine on spordiala, mis põhineb harmoonilisele, rütmilisele ja ökonoomsele liikumistehnikale. Kavad on teatraalsed jutustused. Rahvusvahelises võistlussüsteemis rühmvõimlemises vahendeid ei kasutata, on vaid vabaharjutus, kus muusika ja liikumine moodustavad terviku. Võistluskava pikkus on 2.15 – 2.45 minutit. Hinnatakse tehnilist raskust, artistlikkust ja sooritust. Rahvusvaheliselt on rühmvõimlemine uus spordiala, tunnustatud alates 1996. aastast. Eesti naiskonnad on MM-idelt võitnud mitmeid medaleid, sealhulgas kaks kuldmedalit.

Iluvõimlemine on ala, kus balletil ja akrobaatikal põhinev tantsu sisaldav liikumine on seotud vahendi käsitlemise osavusega. Iluvõimlemise individuaalvõistlustel kasutatakse viit erinevat võimlemisvahendit: hüpitsat, rõngast, kurikat, palli ja linti. Võistluskava pikkus on 1.30. Hinnatakse hüppeid, tasakaalu, pöördeid, painduvust, vahendite käsitlust, kava teostust ja artistlikkust. Iluvõimlemine on ligi sada aastat vana ala, saades alguse 1920. aastal Saksamaalt. Individuaalalana on iluvõimlemine olümpiakavas 1984. aastast. Irina Kikkas jõudis esimese Eesti iluvõimlejana olümpiamängudele 2008. aastal Pekingis, kust naasis 20. kohaga.

Iluvõimlemise rühmkava on naiskonnavõistlus, kus korraga on lubatud ühe kava jooksul kasutada kahte erinevat vahendit, näiteks kolme palli ja kahte hüpitsat. Rühmavõimleja võib vahendeid teiste liikmetega kava jooksul vahetada. Kava pikkus on 2.30. Kehtivad samad nõuded ja hinnatakse samu komponente kui iluvõimlemise individuaalkavadel, kuid lisandub koostöö võimlejate vahel, mis loob võimaluse esitada ahhetama panevaid trikke. 1996. aastal lisandus iluvõimlemise rühmvõimlemine ka olümpiakavva. Janika Mölder võitis 1989. aastal NSV Liidu koondises MM-i kuldmedali rühmkavas.