Tabeliseis on intrigeeriv, jälitajategrupp on esikolmikule kuklasse hingamas. Neljandal kohal on Soome esimaletaja suurmeister Tomi Nybäck 18,5 punktiga. Nybäck on ühtlasi ka ainus maletaja, kel on seni õnnestunud üle mängida turniiril liidrikohta hoidev Nigel Short. Mehed kohtusid 14. voorus, partii kulges teravalt avangust alates, sest inglane kahis juba avangus rünnaku saavutamiseks valgetega etturi ja hiljem veelgi materjali. Soome suurmeister võttis pakutava vastu, kaitses end täpselt ja võitis lõpuks partii.

Viiendal kohal oleval kohalikul suurmeistril Aleksandr Volodinil on punkte 18, kuuendat-sitsmendat kohta jagavatel rahvusvahelistel meistritel Tarvo Seemanil ja Riho Liival on mõlemal 17,5 punkti, viimane mees on muide võidutsenud Pühajärvel varasemalt rekordiliselt viiel korral.

Esikümne lõpetavad rahvusvaheline meister Olav Sepp 17, FIDE meister Olev Schults 16,5 ja rahvusvaheline meister Axel Smith 16 punktiga, teistel on punkte vähem.

Handicap süsteemis 32 osalejaga ringsüsteemis turniiril mängiti reedel 8 vooru, laupäeval mängiti uuendatud ajakava kohaselt koguni 17 vooru ning pühapäeval peetakse viimased 6 vooru.

Eesti maletajatest teise võistluspäeva järel kõrgeimat kohta hoidev suurmeister Kaido Külaots rääkis, et osaleb Pühajärve maleturniiril võimalusel alati. „Turniir on selline meeldiv segu tõsisest maleturniirist ja meelelahutusest, handicap süsteem loob intriigi – saab sellist actionit, mida tavamales naljalt ei kohta. Et tulemust saavutada, peab hetkevorm väga hea olema, reaktsioonikiirus peab olema tasemel, muidu läheb vähese ajaga mängimine väga raskeks,“ rääkis Külaots.

Enne võistlust turniiriks eemärke seades vaatas Külaots tähelepaneliku pilguga üle vastaste nimekirja. „Päris võidumõtetega ma siia turniirile tänavu ei tulnud, eesmärgiks seadsin anda endast parim, püüda realiseerida oma hetkevõimeid ja eks siis juba paistab, kas see on piisav turniiri võitmiseks või esikolmikusse tulekuks,“ selgitas Külaots.

„Tänavune turniir on ju suuresti Nigel Shorti ümber üles ehitatud, võib-olla osalevate suurmeistrite üldarv on mingitel aastatel olnud isegi kõrgem, aga sel aastal on siin selline tipptasemel staar, kes annab kindlasti võistlusele palju värvi juurde. Siiamaani on Short oma staatust turniiril igati kinnitanud ka, ta on väga hästi mänginud, ju ta on ka spetsiaalselt selleks trenni teinud – ma tean, et ta on internetis tundide kaupa välkmalet mänginud, midagi uut selles kiires ajakontrollis tema jaoks ei ole,“ lisas Külaots.

Tulemusi saab reaalajas jälgida turniiri interneti erilehekülje vahendusel aadressil http://www.eestimale.ee/pyhajarve2012/, samas toimuvad ka partiide otseülekanded, igast voorust tuuakse huvilisteni kuus põnevat kohtumist.