Riigid ja meditsiinieksperdid üle maailma hoiatavad naissoost pealtvaatajaid ja ka lastesaamiseas sportlasi, et nad loobuksid plaanist Brasiiliasse reisida, vahendab Daily Mail.

Toronto üldhaigla troopiliste nakkushaiguste spetsialisti Isaac Bogochi sõnul on Rio perfektne keskkond sääskedega leviva Zika viiruse levikuks. Sääsed paljunevad massiliselt seal hulgaliselt leiduvates lompides, tiikides ja kraavides.

„See võib jääda levima, kuni me leiame viisi viiruse vaoshoidmiseks või selle sääskedega levimise takistamiseks,“ ütles Bogoch.

Meditsiinieksperdid on hoiatanud, et viirusel on „plahvatusliku pandeemia potentsiaal“ ning see võib levida üle maailma ja nakatada kuni neli miljonit inimest.

Seni pole olemas mingit vaktsiini potentsiaalsete ohvrite kaitsemiseks ning viirust levitavate sääskede hävitamine on peaaegu võimatu.

„Me kaotame selle lahingu suurelt,“ tunnistas Brasiilia tervishoiuminister Marcelo Castro sel nädalal.

Korraldajad kinnitavad aga, et olümpiamängud toimuvad, sest nad on kindlad, et Brasiilia saab mängude algusajaks viiruse kontrolli alla.

Enne sel nädalal algavat karnevali on üle 3000 linna tervishoiutöötaja püüdnud hävitada hävitada sääskede paljunemispaiku.

Erilist tähelepanu pööratakse karnevali- ja olümpiaareenidele, mida inspekteeritakse suurürituste ajal iga päev.

Tundub aga, et valitsuse suurim lootus viiruse enne mängude avatseremooniat kontrolli alla saamiseks on ilm, mille üle pole üldse mingit kontrolli.

Augustis algavate olümpiamängude ajal on Brasiilias talv ning sääski pole siis nii palju kuivema ja jahedama kliima tõttu.

Fakt jääb aga faktiks: mingit teadaolevat nakatumise ärahoidmise meetodit ei ole peale sääsehammustuste vältimise. Aedes aegypti nimeline sääseliik on aga kurikuulsalt kohanemisvõimeline igasugustes tingimustes.

Maailma terviseorganisatsiooni (WHO) asejuht Bruce Aylward ütles siiski, et on „väga, väga ebatõenäoline“, et antaks antaks ametlik hoiatus Brasiiliasse, sealhulgas olümpiamängudele reisimise vältimiseks. Rahvusvahelise olümpiakomitee president Thomas Bach ütles, et „teeb kõik“, mis tema võimuses, et kõiki viiruse eest kaitstuna hoida.

Olümpiaobjektide juures püütakse lahti saada igasugusest seisvast veest, et vältida sääskede kogunemist. Sellest ei pruugi aga abi olla, kui viirus, millel on tegelikult väike mõju kõigile peale emaüsas olevate loodete, leiab muu levikuviisi.

USA nakkushaiguste kontrolli ja ärahoidmise keskuste (CDC) esindaja Anne Schuchat ütles, et on üks teadaolev juhtum, mille puhul võis Zika viirus edasi kanduda seksuaalsel teel.

„Teisel juhul leiti Zika viirus spermast umbes kaks nädalat pärast seda, kui mehel olid Zika viirusesse nakatumise sümptomid, niisiis see nagu annab teie jaoks levimisele bioloogilise usutavuse,“ ütles Schuchat.

Kõik see hakkab muutma mitte ainult pealtvaatajaid, vaid ka olümpiakoondisi närviliseks.

Venemaa spordiminister Vitali Mutko väljendas kartust, et sportlased on nakkushaigustele eriti vastuvõtlikud, sest rasked treeningud nõrgendavad nende immuunsüsteemi.

„Me võtame kasutusele kõik kaitsemeetmed,“ ütles Mutko.

Austraalia olümpiakomitee tunnistas esimesena avalikult, et tunneb Zika viiruse pärast muret.

„Kõik lastesaamiseas naised peavad olema teadlikud vastsündinute mikrokefaalia spetsiifilistest riskidest, kui ema peaks raseduse ajal nakatuma,“ ütles Austraalia olümpiakoondise meditsiinidirektor David Hughes. „Pärast hiljuti uuendatud DFAT juhiseid peaks iga mängude ajal rase olev koondise liige kaaluma riske väga hoolikalt, enne kui otsustab, kas reisida Brasiiliasse.“