Rohkem kui pool võistlusmaast liidrina püsinud Albert pani käigu sisse kohe alguses, läbides 3,8 km ujumisetapi päeva kiireima ajaga 49 minutit ja 36 sekundit. Kui ujumises püsisid Alberti kiiluvees kuus triatleeti, siis rattasõidu esimese paarikümne kilomeetriga suutsid eestlasega kaasa minna üksnes ameeriklane Benjamin Collins ja hollandlane Bas Diederen.

58-ndal kilomeetril tuli Albertil üle elada ärev hetk, kui ketiprobleem sundis teda hetkeks rattasadulast maha tulema. Õnneks oli tegemist kõigest välkprobleemiga ning sundpeatusega kaotatud paarkümnend sekundit olid 75-ndaks kilomeetriks jällegi eduseisuks pööratud.

180 km rattasõidu viimasel 20 kilomeetril andis Albert siiski tempos natukene järele ning sööstis jooksurajale teisena, 32 sekundit hollandlasest Diederenist hiljem. Tagant lähenesid liidritele aga tugevad jooksumehed eesotsas Ben Hoffmani, Tim van Berkeli, Boris Steini ja Matt Trautmanniga, kes kõik jooksnud Ironmani sees maratoni ajaga alla 2 tunni ja 50 minuti.

Nagu karta oli, mängiti jooksuraja esimese 20 kilomeetriga positsioonid ümber. Ehkki Albert jõudis vahepeal mõned kilomeetrid taas liidripositsiooni nautida, ei suutnud temagi vastu hakata kiirrongina lähenevate Hoffmani ja van Berkeli tempole. Tandem libises tasapisi ent kindlalt Markolt eest ning 10 km enne lõppu möödus üha raskema sammuga eestlasest ka Trautmann.

Kui juba tundus, et neljandaks Albert jääbki, väsis ootamatult lõpu eel enam kui minutiga eestlasest eespool liikunud Trautmann. Uue hingamise saanud Marko seda õlekõrt raisku ei lasknud ning suutis viimasel kilomeetril ennast taas poodiumikohale tõsta. Kolmandana ja üliõnnelikuna lõpetanud Alberti finišiaeg oli 8:18.51, võitjana finišeerinud Hoffmanile kogunes kaotust 6 minutit ja 16 sekundit.

Et Lõuna-Aafrika Ironmani näol oli tegemist kõrgema kategooria võistlusega, muutis tänane poodiumikoht Alberti seisu Hawaii kvalifikatsioonireitingus oluliselt roosilisemaks. Lisaks heale punktisaagile premeeriti kolmanda koha omanikku veel 8000 dollari suuruse auhinnarahaga.

Lõuna-Aafrika võistlus pakkus põnevust ka naiste arvestuses, kus pärast peafavoriit Jodie Swallowi katkestamist õnnestus tugeva jooksuga võitjaks tõusta soomlannal Kaisa Lehtonenil. Enam kui 12 minutilise kaotuse võiduks jooksnud põhjanaabri lõpuaeg oli 9:06.50.

Meeste TOP 3:

1. Ben Hoffman (ujumine 52,58; jalgratas 4:29.36, jooks 2:45.50)
2. Tim van Berkel (50.00; 4:32.33; 2:48.15)
3. Marko Albert (49.36; 4:30.53; 2:54.19)