Käesoleva aasta turniiri kaunistab Anatoli Karpov, kes on mitmekordne male maailmameister. Venelane oli maailmameister aastatel 1975 – 1985, tiitli võttis temalt üle lõpuks Garri Kasparov. Karpov tuli 1969 a. juunioride maailmameistriks ja 1970 NSV Liidu meistriks, samal aastal sai ta ka suurmeistriks.

Kultuuritegelastest osalevad kirjanik Ülo Tuulik ja teatritegelane Jüri Järvet jun. Meediategelastest osalevad turniiril Igor Rõtov Äripäevast, Priit Leito TV3-st ja meediakonsultant Raul Rebane. Ärimaailma esindajatest väärib kindlasti märkimist investeerimispankur Olev Schults, kes on tulnud males amatööride maailmameistriks, ning vandeadvokaat Villu Otsmann.

Pühajärve Rahvusvaheline kiirmaleturniir toimub juba 14. korda. Traditsiooniliselt osalevad 32 maletaja hulgas kõrvuti suurmeistritega malefanaatikutest kultuuri- ja sporditegelased, ajakirjanikud, ärimehed. Maletajad on jaotatud tugevusgruppidesse, mis määrab mõtlemisaja pikkuse (näiteks 1. grupi ja 5. grupi suhe on 2:18). Süsteem, kus suurmeistril on 2 minutit mõtlemisaega malefanaatiku 18 minuti vastu, muudab partiid väga pingeliseks ja üllatusterohkeks. 

XIV Rahvusvahelise Pühajärve Kiirmaleturniiri peakorraldaja on Stamina Spordiklubi ja peatoetaja Pühajärve Puhkekeskus. Turniir algab reedel kell 18.00 ja lõpeb pühapäeval, 1.detsembril kell 13.00. Laupäeval ja pühapäeval istutakse malelaudade taha kell 10.00.

Sarnaselt eelmise aastaga saavad malehuvilised igast voorust vaadata 5 partiid otseülekandes. Samuti kannab need partiid üle rahvusvaheliselt väga tunnustatud maleportaal Playchess.

Turniiriseisu saab jooksvalt jälgida Eesti Male Toetusühingu kodulehel www.eestimale.ee