Üle maailma läbi oma fondi laste ja noorte seas malet propageeriva Garri Kasparovi sõnul on male mängimine kasulik iga lapse arengule, sest muudab mitmete uuringute kohaselt lapsed enesekindlamaks ning tagab lisaks reaalainetest arusaamisele edukuse ka teistes ainetes. “Kuigi programm peaks lähiaastail jõudma paljudesse Euroopa Liidu riikidesse, on mul eriti hea meel, et Eestis oleme napilt poole aastaga jõudnud ideetasandist pilootprojektini,” sõnas male eksmaailmameister Garri Kasparov.

Vaata Kasparovi sõnavõttu tänaselt pressikonverentsilt:

Eesti Maleliidu president Andrei Korobeinik rõhutas just noorte maleõppe tähtsust. “Eelmisel sügisel maleliidu presidendiks asudes sõnastasin ühe selge prioriteedina selle arendava mõttemängu viimise koolidesse,” rõhutas Korobeinik, kelle sõnul võiks maleõpe jõuda tulevikus kooliprogrammi ka ametliku valikainena. “Loodame eduka pilootprojekti abil tõestada maleõppe kasulikkust. Üks on juba selge – koolide ja laste huvi taha asi ei jää,” kinnitas Korobeinik, kelle sõnul oli huvi pilootprojekti vastu oluliselt suurem tänastest võimalustest.

Täna läbisid tulevased maleõpetajad Tallinnas koolituse, et algavaks male-õppeaastaks paremini valmis olla. “Male koolidesse” pilootprojektis osalevad alanud õppeaastal Tallinna Vanalinna Hariduskolleegium, Gustav Adolfi Gümnaasium, Pärnu Koidula Gümnaasium, Miina Härma Gümnaasium, Tartu Descartes’i Lütseum, Tartu Kommertsgümnaasium, Kuusalu Keskkool, Kiviõli Vene Gümnaasium, Jõhvi Vene Gümnaasium, Ahtme Kool, Juhkentali Gümnaasium ja Tartu Mart Reiniku Kool.

Kasparov Chess Foundationi välja töötatud maleõppe programmis on võimalik osaleda 8-16 aastastel kooliõpilastel, Eestis alustatakse pilootprojekti raames algõppega just kõige nooremate laste seas. “Meie programm võimaldab lastele malemängu õpetada laiemaid maleteadmisi või eriharidust omamata,” rõhutas Garri Kasparov välja töötatud lahenduse kättesaadavust.

Kasparov Chess Foundation on mittetulunduslik fond, mis tegeleb male populariseerimisega ja malehariduse arendamisega kõikjal maailmas. Kasparovi algatatud rahvusvahelisele programmile “Male koolis” avaldas novembris vastu võetud deklaratsioonis oma tugevat toetust ka Euroopa Komisjon ning programmi kasutuselevõtt on plaanis kõigis 27 liikmesriigis. Lisaks Euroopa Liidule on fond aktiivselt tegev Ameerika Ühendriikides, aga ka näiteks Brasiilias, Lõuna-Aafrika Vabariigis ja Gruusias.