Möödunud reedel lõppes Eesti olümpiakomitee (EOK) peasekretäri kohale kandideerimiseks avalduste esitamise tähtaeg. Kokku potsatas president Neinar Seli postkasti 12 avaldust, mida komisjon koosseisus Seli, asepresidendid Kristina Šmigun-Vähi ja Toomas Tõnise, treenerite esindaja Jaak Salumets ja alaliitude esindaja Erich Teigamägi läbi vaatama hakkavad.

Kuigi paljud konkursil osalenud ei soovi oma nime avalikustada, uurisime neilt, kellest on kõige rohkem räägitud, kas nad on avalduse kirjutanud või mitte.

"Ilmselt on teada, et minu nimi on kandideerijate seas läbi jooksnud, seega saan öelda, et osalen konkursil," kinnitas praegu Tere tennisekeskuse arendusjuhina töötav Marek Kaleta.

"Konkurss on tugev, ei ole kahtlust, et EOK peasekretäri ametikoht on väärikas. Ootan suure põnevusega, mida valijad otsustavad," lisas endine odaviskaja Kaleta, kes pikka aega juhtis Audentese spordikooli.

Samuti kinnitas oma osalemist endine suusatäht, tiitlivõistluste medalimees Jaak Mae. "Põhimõtteliselt on see tõsi, vastas Mae napisõnaliselt.

Avalduse esitas Eesti Päevalehele teadaolevalt ka Jaak Raie, kes töötas 2002.–2007. aastani Tallinna spordiameti juhatajana ja seejärel kuni novembri lõpuni Eesti rahvusringhäälingu juhatuse liikmena. Kuu aja eest kinnitas Raie, et tema plaanid on seotud ringhäälinguga, kuid ilmselt on ta pärast ERR-ist lahkumist oma arvamust muutnud. Raie kinnitas eile hilisõhtul kandideerimise fakti ka Eesti Päevalehele.

Samamoodi ei soovinud oma otsust avalikustada pikalt Eesti korvpallielu ja jäähokiliitu suunanud Riho Soonik. „Mõistetavatel põhjustel ütlen: ei kommenteeri,” vastas Soonik pärimisele.

Väljastpoolt spordivaldkonda pärit isikutest, kes võiksid konkursiga liituda, on kõige rohkem räägitud Pärnu Konverentside juhist Toomas Tamsarest. Väidetavasti ongi ta oma avalduse teele saatnud, kuid ka Tamsar ei soovinud eile midagi öelda.

Tishler ei osale

Veel kuu aega tagasi pigem kandideerida mõelnud Peeter Tishler seevastu sõnas, et tema kaalus asja pikalt ja otsustas avaldust mitte esitada.

„Ma ei näinud endal šanssi. Teades Neinar Seli, olen kindel, et ta eelistab näha peasekretärina endale täiesti sobivat inimest,” lisas Tishler, kes töötas Eesti kergejõustikuliidu peasekretärina, kui selle president oli Seli. Omavaheliste lahkhelide tõttu pidi Tishler ametist lahkuma. Samuti ei kandideeri endine suusaliidu peasekretär Jüri Järv ega kultuuriministeeriumi asekantsler Tõnu Seil.

EOK juht Seli hindas konkursist osavõttu üsna aktiivseks. „Hea meel on tõdeda, et EOK peasekretäriks soovijate seas on ka inimesi väljastpoolt spordiringkondi. Konkurss näitab, et Eesti spordi juhtimises osalemine paelub võimekaid juhte nii spordist kui ka muudelt elualadelt,” ütles Seli.

Peasekretäri palk on 3000 euro suurusjärgus. Komisjon valib kandidaadi välja ja esitab täitevkomiteele kinnitamiseks hiljemalt veel tänavu, 31. jaanuariks.