Inimene on oma loomult mugav, et mitte öelda laisk. Enda liikuma sundimiseks vajame tugevat ajendit. Kui puudub suur tahe, on raske leida jõudu mugavustsoonist välja tulla. Sageli on motivaatoriks kehv tervis – kui vikatimees sõna otseses mõttes õlale koputab, leiab ka laisk inimene aja ja võimaluse treenida. Kuidas aga leida muudel juhtudel motivatsiooni eesmärkide poole püüelda ja need ületada ning säilitada trennientusiasm kogu aastaks?

Väljakutset pakkuvad eesmärgid

Regulaarsed treeningud (ning sealjuures teadlik toitumine) tagavad tugeva tervise, kauni välimuse, hea füüsise, võimaluse ennast realiseerida – kokkuvõttes õnnelikuma elu. Nagu elus ikka, algavad kõik suured asjad eesmärkide seadmisest. Kui puudub otsene eesmärk ehk motiiv midagi korda saata, on väga keeruline leida motivatsiooni hägusat unistust realiseerida. Midagi sunniviisiliselt teha ei ole jätkusuutlik tee. Ära sea endale eesmärke, mis on ajendatud väliskeskkonnast (lihtne näide: elukaaslane soovib, et näeksid välja kui fitness’i-võistleja). Kõik suudavad ennast kokku võtta ja teatud ajaperioodil millekski sundida, kuid see ei kesta igavesti. Sea endale eesmärk, mis just SIND sisemiselt motiveerib.

Pane oma eesmärgid kirja, ükskõik kui utoopilised nad ka ei tundu. Jaga suur eesmärk kolmeks ja lisa juurde ka ajaline määratlus – lühike, poolpikk ja pikk perspektiiv. Näiteks treeningutega alustamisel võiks lühiajaline perspektiiv olla, et jõuad nädalas vähemalt kolm korda trenni. Poolpikk perspektiiv võiks siis olla seatud mingi ajaperioodi läbimise ja hinnangute andmise jaoks, näiteks jõuad teha kümme lõuatõmmet või läbida 10-kilomeetrise distantsi. Lõppeesmärk võiks olla midagi sellist, mis on saavutatav pikemas perspektiivis, näiteks oled kasvatanud juurde 5 kg lihasmassi või läbinud täispika maratoni. Kirjuta eesmärk koos ajalise perspektiiviga nähtavale kohale, näiteks märkmikusse, arvuti desktopile või kleebi see seinale.

Ka väike edusamm on tähtis

Ajaline jaotus võib olla loomulikult erinev. Ühe inimese jaoks võib olla kümne kilomeetri läbimine või kümne lõuatõmbe tegemine hoopis pikk perspektiiv. Seepärast ongi oluline jagada eesmärgid nii, et lühiajaline perspektiiv oleks saavutatav suhteliselt lühikese ajavahemiku jooksul. See annab jõudu edasi pingutada, seetõttu võivadki lühiajalised eesmärgid olla realistlikumad ja kiiremini saavutatavad. Loomulikult võid kasutada ka edasiarendatud mudelit, kus paned paika lõppeesmärgi ja lood sinna vahele kas või kümneid vaheetappe. Iga etapi läbimine annab ju innustust, et oled jällegi mõne sammu eesmärgile lähenenud. Pea meeles, et ka väike edusamm (ühe etapi läbimine) on suure eesmärgi realiseerimiseks äärmiselt tähtis.

Millised on 10 parimat motivatsiooninippi, loe edasi ajakirjast Sport.