Lugano järve sirutuval poolsaarel paiknenud võistlusmaastik pakkus sportlastele väga kivist ja üsna ühetaolist nõlvamaastikku, kus lühirajale kohaselt oli kõige olulisem kiire ja täpne orienteerumistehnika. Suhteliselt lühikesed kvalifikatsioonirajad (naistel 3,3 km ja meestel 3,6 km) olid samas siiski mägised ja kõrguste summad ulatusid üle 150 meetri. Tõsi, eelkõige joosti mööda nõlvu ja allamäge, kus aga kiirused olid suured ja iga kõhklus või viga märkimisväärse ajakaotusega. Eesti koondise treeneri Elo Saue sõnul valmistaski koondilastele kõige suuremaid probleeme kiire allamäge orienteerumine, milles sellise maastikutüübiga harjunud konkurentidele vastu veel ei saada.

Sellest hoolimata jooksid ennast finaali kolm Eesti naist - Annika Rihma lausa oma eeljooksu 4. ajaga, mis tagab homses finaalis ka parema stardipositsiooni. Stabiilse ja kontrollitud jooksu tegi samuti Marianne Haug ning napi varuga on homses finaalis ka Evely Kaasiku, kes oli õnnelik et mõned selged orienteerumisvead saatuslikuks ei saanud. Naisi oli täna kokku stardis 99.

Eesti naiste tulemused oma eeljooksudes ja kaotus eeljooksu võitjale:
4. Annika Rihma +1.39 (eeljooks A)
11. Marianne Haug +3.20 (eeljooks A)
15. Evely Kaasiku +6.42 (eeljooks B)
--------------------------------------------------
22. Kerstin Uiboupin +7.49 (eeljooks C)
29. Maiki Maalberg +12.08 (eeljooks B)

Eesti meestel nii hästi ei läinud. Ainsana suutis väga tihedas, 124 mehe konkurentsis finaali pääseda Lauri Sild. 2014. aasta MMi lühiraja kuues mees Lauri ei olnud aga oma sooritusega sugugi rahul - kaardi ja maastiku klapitamine oli tema jaoks raske ning orienteerumine oli rabe. Eelmisel aastal Eestis toimunud maailmameistrivõistlustel lühirajal 11. koha saanud Timo Sild alustas jooksu hästi, ent seejärel vigastas oksaga pead. Kokkupõrge lõi segamini nii orienteerumis- kui jooksurütmi. Praegu tunneb Timo ennast juba paremini ja tavarajal peaks ta taas stardis olema. Kristo Heinmanni jooksu rikkus orienteerumisviga raja lõpuosas ja Kenny Kivikas jooksis treener Elo Saue sõnul stabiilselt rabedalt - probleeme valmistas juba eelpoolmainitud allamäge orienteerumine.

Eesti meeste tulemused oma eeljooksudes ja kaotus eeljooksu võitjale:
15. Lauri Sild +4.35 (eeljooks A)
---------------------------------------------------
19. Kristo Heinmann +4.20 (eeljooks B)
20. Timo Sild +4.35 (eeljooks B)
26. Kenny Kivikas +6.21 (eeljooks C)
33. Sergei Rjabõshkin +13.51 (eeljooks A)
40. Andres Saetalu +20.39 (eeljooks C)

Homme ootab sportlasi ees lühiraja finaal teisel pool Lugano järve - Merides. Maastik on füüsiliselt tunduvalt raskem kui täna, ehk mägedest tuleb hakata ka üle jooksma. Samuti on rohkem mikroreljeefi ja täppisorienteerumist.

Naiste finaal algab kolmapäeval kell 11 ja meeste finaal 120. Kellel on ligipääs Soome telekanalitele, siis võistlust on võimalik vaadata ka Yle Areena kanalilt kell 15. Ja muidugi otseülekandes IOF Live Orienteering lehelt (tasuline).