Täna avalikustatud teleleping on spordimaailmas ajalooline, mistõttu on Iltalehti otsustanud rambivalgusse tuua ka selle taga olevad inimesed. Kunagi varem pole kõikide platvormide, mis vähegi liikuvat pilti näitavad, õigused kuulunud vaid ühele firmale.

Soomes on tänane uudis tekitanud eriti suurt vastukaja, sest esimest korda üle mitme aasta loodab tasuta leviv YLE maksuliste kanalite ees teleõigused taas endale saada. Eestis tegutsev Viasat Sport Baltic on juba teatanud, et nemad pärast 2016. aasta Rio mänge enam olümpiamänge sisse ei osta. Eesti Rahvusringhääling (ERR) on äraootaval seisukohal, sest pole teada, kas Eurosport tahab õigused kiivalt vaid endale hoida, need mõne partneriga osadeks teha või müüa neid ise riikide kaupa edasi.

ROK-i korraldatud konkursil tegi Eurosport tuule alla teiste seas ka BBC-le, kes kümneid aastaid ühe Euroopa suurima turu, Suurbritannia teleõiguste eest on hoolitsenud.

Discovery omanik 74-aastane ameeriklane John Malone, kes ajakirja Forbes koostatud viimases rikaste edetabelis hoiab 162. kohta, on ühtlasi USA suurim maaomanik ligi 8900 ruutkilomeetriga. Kogu tema vara väärtuseks hinnatakse 7,5 miljardit eurot.

Malone'i on tituleeritud ka kaabel TV kuningaks, sest tema tõi 70ndatel ja 80ndatel esimesena turule maksustatud kanalid. Malone ehitas oma kätega 70ndatel üles kaabel TV kompanii Tele Communications Inc, millest sai 80ndatel USA suurim kaabel TV teenusepakkuja. Malone müüs oma firma 1999. aastal AT&T-le.

Täna rahvusvahelisse meediasse paisatud olümpia teleõiguste lepingu allkirjastamise fotol poseerib koos Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) presidendi Thomas Bachiga Discovery Communicatsions tegevjuht David Zaslav.

Discovery, millele kuuluvad teiste seas ka Animal Planet ja Discovery Channel, omandas Eurospordi enamusaktsiad 2014. aasta detsembris. Muu hulgas on Discovery üritanud ära osta brittide Channel 5-e ning vormel-1 aktsiaid, kuid seni edutult. 
Foto: AP/Scanpix