Edukalt on hooaeg alanud Andris Celminšile Sloveenia kõrgliigas. Eesti koondise paremsisemise RK Maribor Branik alustas kahe võiduga, kaotas siis tiitlikaitsja RK Celje Pivovarna Laškole ja alistas laupäeval võõrsil Loka RK Urbanscape'i 31:26 (13:13). Celminšil oli võidus tähtis roll, just tema väravate – kokku tuli neid neli – abil algas teisel poolajal vahe kasvatamine.

Andris Celminš: meil on suurepärane meeskonnavaim

"Kõik võidetud mängud on olnud väga rasked, aga tõestasime, et oleme neist meeskondadest paremad," tunnistas Celminš, kelle koduklubi lõpetas mullu 7. kohaga, kuid on tänavu alistanud nii eelmise hooaja neljanda RD Koperi kui viienda Urbanscape'i. Ülitihedas liigatabelis on Branik neljas, liidrist punktiga maas. "Meil on hetkel suurepärane meeskonnavaim ja igale positsioonile võrdne vahetus."

Celminš ise on nelja mänguga visanud 15 väravat, millega klubisiseses pingereas jagab teist-kolmandat kohta. "Alati tahaks ju rohkem visata, aga seni kuni võidame, olen rahul. Enamikes kohtumistes alustan pingilt, aga teen kaasa 30 minuti kandis ning raban nii kaitses kui rünnakul," selgitas Valga käsipalli kasvandik.

"Ideaalis loodame sel aastal medalitele mängida. Ainsas kaotuses Celje vastu tegime ise liiga palju praaki ja lasime vastastel joosta hulgi kiirrünnakuid, aga usun, et võime neid kodusaalis näpistada," hindas Celminš, olles pühapäeval käinud kaemas, kuidas Celje Euroopa Meistrite liigas Saksamaa tippklubi SG Flensburg-Handewitti alistas.

Ükski platsil käinud eestlane Saksamaal ei kaotanud

Bundesligas meie mehed platsil ei käinud, kuid Rasmus Otsa tööandja Bergischer HC alistas teise kõrgliiga uustulnuka SG BBG Bietigheimi 26:23 (12:11), tõustes tabelis neljandaks. Vigastatud Mait Patrailita mänginud TSV Hannover-Burgdorf jäi napilt 28:29 (12:14) alla liider Flensburg-Handewittile ning on seitsmes. Küll tegi Ots kaasa pea terve kohtumise kui BHC II viigistas 27:27 (12:9) tugevuselt viiendas liigas TV Aldekerk II-ga.

Mõlemad 2. Bundesligas mängivad eestlased jäid väravateta, kuid said tabelisse võidu. Karl Toom ja TV Emsdetten alistasid võõrsil Janar Mägi endise koduklubi EHV Aue 33:32 (13:13) ning Dener Jaanimaa ja TuS N-Lübbecke olid kodus 23:16 (9:7) paremad VfB Lübeck-Schwartaust. Nii Lübbecke kui Emsdetten on kogunud kuus punkti, kuid viimasel on kaks kohtumist varuks. Liigat juhib Esseni TUSEM 12 silmaga.

Saksamaa madalamates liigadeski nautisid eestlased võidurõõmu. Schwerini Mecklenburger Stiere sai kolmanda võidu järjest, alistades 3. liiga põhjatsoonis võõrsil Oranienburger HC 33:31 (19:17), Armi Pärt jäi nullile. Karl Roosna viskas aga kolm väravat ja aitas HSG Krefeldi sama liiga läänetsoonis 34:18 (20:8) edule TuS Volmetali üle. Krefeld on läänetsoonis teisel kohal, liidrist vaid punktiga maas.

Nagu Kristo Voika eelmisel nädalal ennustas, lõppes tema vigastusepaus kiiremini kui arstid arvasid. Eesti koondise mängujuht naasis platsile juba pühapäeval, kui TSG Söflingen 4. liigas TSV 1866 Weinsbergi üle 30:26 (15:13) võidu võttis. Voika viskas kolm väravat ja Söflingen on kolme võiduga neljast mängust Baden-Württembergi Oberligas neljas.

Rooba debüteeris Rootsis, eestlaste lahingu Soomes võitis Puna

Tõelise väravatesaju korraldasid SEHA-liigas Bukaresti Steaua ja Valgevene meister Bresti HC Meškov, kuid 42:33 (16:15) võitjana väljus sellest Martin Johannsoni ühe värava abil Steaua. Debüüthooaega tugevas liigas tegeval Rumeenia klubil on viie vooruga üheksa punkti ning jagatakse 3.-5. kohta.

Rootsi kõrgliigas debüteeris eelmisel nädalal Jürgen Rooba. Tema leivaisa HIF Karlskrona kaotas kaks mängu ja jätkab endiselt punktita. 25:31 (13:15) kaotuses Ystad IF HF-i vastu viskas Rooba ühe värava ning pühapäeval tabas paremäär kaks korda ja andis ühe resultatiivse söödu kui valusalt mullusele hõbedale HK Malmöle võõrsil 30:31 (17:14) alla jäädi. Sealjuures oli Karlskrona 14 minutit enne lõpuvilet veel kuueväravalises eduseisus.

Soome meistriliigas toimus eestlaste lahing, kus Sten Maasalu ja Ott Varik viskasid kahe peale küll rohkem väravaid – vastavalt viis ja neli – kui Ardo Puna (seitse), ent viimase Helsingi IFK sai 33:28 (18:13) võidu Siuntio IF-i üle. Vigastatud Sten Toomla aitas kaasa treeneripingilt, et HIFK jätkaks täiseduga, Siuntiol on kolmest mängust võit ja kaks kaotust.

Viigilainel olid eestlased nii Hollandi kõrg- kui Itaalia esiliigas. Jesper Bruno Bramanis rabas kaitsetööd teha ja eemaldati lõpuks kolme kaheminutilise karistuse järel kui tema HV KRAS/Volendam tegi 33:33 viigi Oosting Metaal Recycling/E&O nimelise klubiga. Mikk Pinnonen oli nelja väravaga kandvas rollis kui Sassari Raimond Handball võitles välja 25:25 viigi veel mullu Itaalia kõrgliigas pallinud Romagna Handballiga.