Samuti on Nõmme parkidesse on üles pandud kabe- ja malelauad ning kuskil mujal Eestis ei korraldata nii palju kabevõistlusi. Kaks tähtsamat võistlust on kevadel toimuv rahvusvaheline 100-ruudulise kabe turniir Nõmme Kevad ja sügisel toimuv 64-ruudulise kabe turniir Nõmme Sügis. 2004. aastast korraldatakse ka koolieelikute kabeturniiri. Kõike seda tänu legendaarse kabetreeneri Heinar Jahu (sünd 1933) väsimatule tegevusele.

Tagasihoidlik kabehaige

,,Ma olen kabehaige, kuid mitte eriti tugev mängija,“ on Heinar Jahu tagasihoidlikkus ise. Kuidas siis nii!? Kui vaadata tema tulemusi, siis võib väita vastupidist. Ta on võitnud mõttespordiolümpiaadil Londonis Inglise kabes pronksi (1997), tulnud NSV Liidu meistriks kirikabes (1971, 1974), saanud Eesti meistrivõistlustel üle 70 medali (viimati 2018. aastal hõbeda välkkabes) jne. Kõiki Heinar Jahu võite kabelaual ei jõua kokku lugedagi. Ise peab ta oma kõige tähtsamaks saavutuseks pronksmedalit mõttespordiolümpiaadilt.

Eesti – USA 6 : 4

Heinar Jahu on tegutsenud paljudel võistlustel kabekohtunikuna, ka MM-il, olnud kõrgetel ametikohtadel NSV Liidu ja maailma kabeföderatsioonis, kirjutanud kabeõpikuid ning organiseerinud lugematul arvul turniire. Kõige tipuks võib pidada Eesti ja USA sõpruskohtumise korraldamist Vene kabes.

Heinar Jahu: ,,Üldjuhul teatakse, et 1970. aastal alistas Eesti USA korvpallimeeskonna. Kuid samal aastal toimus eestlaste ja ameeriklaste vahel veel teinegi sõpruskohtumine, mis lõppes samuti meie vabariigi võiduga. Mis alal? Kas pole hea mälumänguküsimus? Vastus on Vene kabes. Kuidas see teoks sai? Olin kirjavahetuses USA kabetajatega. Kui sain teada, et neil on kavas võistlusreis Moskvasse ja Leningradi, pakkusin välja sõpruskohtumise idee. Ameeriklased andsid oma heakskiidu ja nii me mikrobussiga Leningradi sõitsimegi. Võitsime kaheringilise matši viiel laual 6 : 4,“ meenutab kabatreener.

Hinnatud õpetaja

Täna on Heinar Jahul Nõmme noortemajas, Tallinna Pääsküla Gümnaasiumis ja Rabarübliku lasteaias ühtekokku umbes sada õpilast. „Õige aeg kabega alustada ongi just lasteaias. Alguses tuleb lasta lapsel lihtsalt mängida, et ta saaks kätte lauatunnetuse ja õpiks kabemängust rõõmu tundma. Lastes arendab kabe tahtejõudu ja töökust, rahulikkust ja keskendumisvõimet, õpetab eesmärke seadma ja otsuseid vastu võtma. Kindlasti peaks laps tegelema ka mõne muu spordialaga, mitte istuma ainult laua taga,“ leiab Jahu.