"Muidugi vaatasin eilset võistlust. Mart oli väga tubli ja võttis säärases konkurentsis maksimumi. Pisut sellest medalist küll enne räägiti, aga rahvusvahelises plaanis eeldati ikkagi teisi mehi poodiumile. Selles osas suur kiitus nii Mardile, tema isale kui alaliidule," rääkis 10-kordne tiitlivõistluste medalist täna Eesti Päevalehele ja Delfile.

"Kui aga vaadata ette Rio olümpiale, siis siin on kindlasti veel mitmeid arengukohti. Eile tegi ta küll rebimises 190 kilogrammiga isikliku rekordi, aga oli pärast seda 13. kohal. Tõukamises teenis ta juba hõbeda ja see tõi ka hea lõppkoha. Eks tema tugevusi oli ju ka enne teada, aga olümpial on vaja kindlasti 200+ kilogrammi rebida. Võtame näiteks paralleeli kergejõustikust - kui sa ikka algul mitme ringiga maha jääd, siis on tugeva spurdiga keeruline seda vahet tagasi teha. Spurt on ka muidugi oluline ja kes seda kõige paremini teeb, võidabki medaleid. Aga siiski peab ka algus piisavalt tugev olema," jätkas Talts.

Ta lisas: "Ma ise nägin, et ka eile jäi veel varu sisse - lihtsalt katseid oli liiga vähe. Asja parandamiseks tuleb tuleval aastal rohkem võistelda. Ma ei kahtlegi, et Mardil on füüsiline võimekus olemas, aga võistlusmomendis on väga oluline ka vaimne ja psühholoogiline valmisolek - sa pead hakkama saama kindla arvu katsetega. Ma saan väga hästi aru, et tänavu võisteldigi nii vähe, kuna segasid ka erinevad vigastused. Aga kui järgmisel aastal vähegi võimalik, siis mina soovitaksin rohkem võistelda - et saada tunda just seda võistluspinget, kui esimesel katsel võibolla kõik ei õnnestu."

Loodetavasti toob Seimi medal tõstmisesse rahasüsti
"Ka eile jäid ju kaks esimest meest veel päris kaugele. Kui olümpiale mõelda, siis seal on konkurents veelgi kõvem ja tihedam. Üks asi on neid tippe püüde - Mart on veel sellises vanuses, et ei peagi kohe OM-kullale mõtlema, aga juba medalgi oleks väga kõva saavutus! Selleks tuleb aga endiselt väga kõvasti juurde panna ja vaeva näha. Usun, et seda teab ka Mart ise väga hästi," analüüsis Müncheni olümpiavõitja.

71-aastane Talts lootis, et Seimi medal toob tõstmisele kasu ka laiemas plaanis. "Võib ju julgelt öelda, et tõstmine on viimasel sajandil justkui meie rahvusala olnud. Näiteks võitis 1920. aastal meie esimese olümpiakulla just tõstja Alfred Neuland. Ka hiljem on medaleid kõvasti toodud. Nüüd jäi vahepeal pikk paus sisse, aga Mart näitas, et kõva tahte ja tööga on kõik võimalik. Loodame, et seda märgatakse ka riiklikul tasandil. Hetkel on raskesport ikka tõsiselt alarahastatud. Jah, kogu spordis on raha vähe, aga meil on kohati ikka väga raske olnud, eriti arvestades tulemusi."

"Võtame näiteks suusatamise - mitte, et ma tahaks midagi halba just konkreetselt selle ala kohta öelda, aga pikalt ei ole seal tulemusi tulnud ja raha pumbati sinna ikka päris pikalt. Kaua hoiti neid vee peal just vanade tulemuste pealt - meil pole aga sedagi rõõmu olnud. Eks ole näha, kas ja kuidas Mardi teod seda suunda muudavad. Koostöös alaliiduga proovime kindlasti kõik selle nimel teha, et ka raskesporti aina rohkem finantse tulema hakkaks. Ega neid entusiaste niisama ei teki, tuleb ka vajalikud eeldused luua. Muidu peame järgmist medalit jälle 43 aastat ootama," lausus Talts lõpetuseks.