Pärast neljapäevast superpäeva medalilootusi hellitanud Eesti epeenaised alistasid Budapestis peetaval MM-il võistkonnavõistluse esimeses ringis Mehhiko 45:21 ja teises Ungari 45:34.

Hiina vastu oli Eesti suurimaks altminejaks kolm päeva tagasi üllatuslikult maailmameistriks tulnud Julia Beljajeva, kes kahe matšiga jäi seitsme torkega miinusesse - Eesti jäi taha 22:30 ja enam Hiinale ohtlikuks ei saanud. Viimases voorus vehkles Beljajeva asemel Kristina Kuusk.

„Kellel ebaõnnestus etteaste rohkem, kellel vähem, aga süüdistada ei saa kedagi, sest võitsime vaid ühe minimatši, selle sai Kristiina,” lausus naiskonna peatreener Kaido Kaaberma.

Teise ringi kohtumises Ungariga Beljajeva ei vehelnud, Hiina vastu otsustas Kaaberma maailmameistrit kasutada.

"Julia ründas hästi, aga torkas alguses paaril-kolmel korral mööda ja punkti sai vastane. Pihta saades oleks ta 5 : 2 võitnud,” lausus Kaaberma ja lisas: „Lootus sureb viimasena. Pigem teha vale otsus, kui üldse mitte otsustada. Eile ütlesin (Beljajeva kohta – toim): täna algab kõik nullist.”

Kuuse isiklik treener Helen Nelis-Naukas esitas oma seisukoha: "Mina oleks vahetanud Julia pärast esimest kaotatud matši välja, sest oli näha, et täna pole tema päev. Kristina on öelnud, et suudab end võistkondlikus võistluses paremini kokku võtta kui individuaalvõistluses."

Beljajeva pühkis pärast matši kaotamist pisaraid ja treener Natalja Kotova lohutas teda. Suures kaotusseisus ei leidnud ka Embrich ja Kirpu oma parimat vehklemist.

Mehed langesid avaringis

Eesti meeskonna jaoks lõppes turniir hoopis nukralt juba esimeses ringis, kus kaotati Egiptusele 44:45. Eesti epeemehed Nikolai Novosjolov, Sten Priinits, Sven Järve ja Jüri Salm (kes kaasa ei teinud) hoidsid terve kohtumise nappi edu, kuid läksid viimaseks vahetuseks kujunenud ringi punktilises kaotusseisus. Maailmameister Novosjolov ei suutnud Eestit võidule aidata, viigiseisul 44:44 tegi otsustava torke Mohannad Saif.

Erinevalt meestest kuulus tänavu Euroopa meistriks tulnud Eesti naiskond MM-il medalisoosikute hulka. Eesti eest läksid Syma spordihallis vehklema neljapäeval individuaalturniiril maailmameistriks kroonitud Julia Beljajeva, Irina Embrich (individuaalselt 10.), Kirpu (13.) ja Kuusk (16.)

Kui Mehhiko vastu tuli võit rutiinselt, siis matš tugeva Ungariga pakkus ka närvilisemaid hetki. Eesti 22:11 algedu sulas neljale torkele, kui Embrich oli matšis Emese Szaszi vastu suurtes raskustes. Eelviimases matšis kasvatas Embrichi soolo siiski Eesti edu 40:30-le. Seejärel ei olnud Kuusel enam raskusi ungarlaste liidri Emese Szaszi vastu võidu vormistamisega.

"Arutasime enne võistlust, et Embrichil on Szaszi stiili vastu üldjuhul raske ja teda ei saa viimasena rajale saata," ütles Helen Nelis-Naukas. Kuuse võiduka matši järel lõid Eesti naiskonna liikmed üksteisega käteplaksu, Kristina säras rõõmust.

Mehhiko vastu osalesid kõik neli naist, Ungari vastu värske maailmameister Beljajeva võistlustules ei käinud. "See oli vanemtreener Kaido Kaaberma otsus, tema valib taktika. Meil on võrdsed tüdrukud ja kõik suudavad hästi vehelda," lausus Natalja Kotova.

Pärast Mehhiko alistamist ütles Kaaberma, et tüdrukud nägid väga hästi välja. "Jälgisin, et kõik neli saaksid vehelda ega peaks minema järgmisele matšile Ungariga külmalt. Kõik tegid oma vehklemist. Vastane oli klassi võrra madalamal," lausus ta.

Ka Kotova jagas seisukohta, et avaringis vehklesid kõik neli naist kindlalt. "Väga hea soojendusmatš, vanemtreener sai ülevaate, missuguses seisus keegi on. Hea, et kõik said vehelda," lisas ta.

Enne kohtumist oli Kaaberma öelnud, et naiskonna liikmed on terved ja heal tasemel. Liidrirolli peaks eeldatavalt kandma naiskonna kõige kogenum, 33-aastane Embrich. Vanemtreeneri sõnul peavad kõik naised andma endast parima. "Meie võistkonda kuulub küll maailmameister Beljajeva, aga me pole oma naisi nummerdanud, kes on esimene, teine, kolmas või neljas number,” lausus vanemtreener.

Naiskonna kindlad etteasted ungarlannade alistamisel viisid Eesti tiimist meeste väljakukkumisega korraks tekkinud matusemeeleolu.