Eesti Spordiajakirjanike Seltsi (ESAS) hääletusel osales 49 seltsi liiget. Aasta meessportlase kategoorias andsid nad punkte kokku 18-le atleedile. Selgituseks: iga hääletaja reastas enda sedelil esiviisiku, kes pälvisid vastavalt viis, neli, kolm, kaks ja ühe punkti.

Kindla võidu pälvis odaviskes Euroopa meistrivõistlustel pronksmedali võitnud, Teemantliiga Rabati etapil esimese ja finaaletapil teise koha saavutanud Magnus Kirt, kes kogus 245-st võimalikust punktist 219. Esikohale paigutasid Kirdi 27 spordiajakirjanikku.

Autoralli MM-sarjas pronksmedali võitnud Ott Tänak ei jäänud esikohtade arvestuses kaugele, sest kogus neid 20, ent punktide lõikes küll – neid kogus saarlane ainult 167. Põhjus lihtne: 11 spordiajakirjanikku järgisid sedeli täitmisel traditsiooni, mille kohaselt kandideerivad ralliekipaažid võistkondade arvestuses. Seda tava rikkus Kristjanite hääletust koordineeriv Eesti Olümpiakomitee 2017. aastal, kui lisas Tänaku pärast hääletuse algust meessportlaste nominentide sekka.

Kui Kirdi edu Tänaku ees oli spordiajakirjanike hääletusel kindel, siis kolmanda koha duell osutus väga pingeliseks – mitmevõistluse sise-MMi pronks Maicel Uibo edestas vehklemise EM-hõbedat Nikolai Novosjolovit lõpuks ainult kahe punktiga, kusjuures esikohti ei pälvinud kumbki sportlane.

Spordiajakirjanike hääletuse viienda koha võitis Liverpooli jalgpalliklubi koosseisus Meistrite liigas finaali jõudnud ja Inglismaa meistrivõistlustel neljanda koha saanud Ragnar Klavan, kes pälvis ka ühe esikoha. Klavani esiviisikusse jõudmine oli väga kindel – ta kogus 58 punkti, millega edestas kuuenda koha saanud Marko Albertit koguni 39 punktiga.

Arvestades, et EOK ei lisanud Klavanit nö ametlike nominentide sekka, oli Klavani esiviisikusse hääletamine spordiajakirjanike poolt selge meelsuse väljendus. Nagu ka teistele võistkondlikele pallimängijatele punktide jagamine – neid said ka jäähoki Meistrite liiga võitja Robert Rooba ning võrkpallurid Robert Täht ja Renee Teppan.

Esimest korda spordiajakirjanike hääletuse ajaloos jõudis punktisaajate sekka e-sportlane – Robin Kool sai ühe viienda koha, millega jagas hääletusel 15.-18. kohta Teppani ning kergejõustiklaste Gerd Kanteri ja Rasmus Mägiga.

ESASi 2018. aasta parima meessportlase hääletuse tulemused:

1. Magnus Kirt 219 punkti (27 esikohta)

2. Ott Tänak 167 punkti (20 esikohta)

3. Maicel Uibo 107 punkti

4. Nikolai Novosjolov 105 punkti

5. Ragnar Klavan 58 punkti (1 esikoht)

6. Marko Albert 19 punkti

7. Ott Kiivikas 13 punkti

7. Helary Mägisalu 13 punkti

9. Martin Järveoja 11 punkti

10. Robert Rooba 6 punkti (1 esikoht)

11. Robert Täht 6 punkti

12. Mart Seim 3 punkti

13. Erik-Aaslav Kaasik 2 punkti

13. Jüri Vips 2 punkti

15. Robin Kool 1 punkt

15. Rasmus Mägi 1 punkt

15. Gerd Kanter 1 punkt

15. Renee Teppan 1 punkt

Vaata SIIT, kuidas ESASi liikmed oma hääletussedelid täitsid.