4000 euro suuruse stipendiumi pälvinud Eesti Saalihoki järelkasvu meeskond näitas oma tugevust kevadel toimunud U19 vanuseklassi maailmameistrivõistlustel, kus saavutati B-divisjonis 4. koht ja maailmameistrivõistluste üldarvestuses 12. koht. Koondise peatreener on Marko Saksing. Stipendium anti üle täna Õismäel toimunud Paf saalihokiliiga Eesti meeste meistrisarja mängul, kus kohtusid U19 koondis ja Sparta Team Automaailm.

Eesti Saalhoki Liidu peasekretär Tõnis Teesalu sõnul on stipendiumi pälvinud koondis perspektiivikas ja päris mitmel noores on potentsiaali tõusta juba lähiaastatel täiskasvanute koondisse. „Meie järelkasvutiim jäi täna küll Eesti meistriliiga liidrile Sparta Team Automaailm meeskonnale alla seisuga 17:5 (4:1; 4:3; 9:1), kuid usun, et noorte mängu tase hooaja jooksul kindlasti paraneb. Tehniliselt on noorte oskused kindlasti võrreldavad liiga tugevamate meeskondade omadega, kuid füüsiline ettevalmistus ei ole veel sellisel tasemel, mis võimaldaks täiskasvanutega edukalt võistelda,“ rääkis Teesalu ja lisas: „Väljateenitud stipendium on plaanitud suunata U19 koondise treeningettevalmistusse, et järgmisteks turniirideks ja tiitlivõistlusteks veelgi paremini valmis olla.“

Eesti Olümpiakomitee presidendi Neinar Seli sõnul on väikese rahvaarvuga riikidel pallimängualadel maailmakonkurentsis keerulisem läbi lüüa, kui suurtel. „Sama ei ole see võimatu. Näitena saab välja võib tuua Islandi ja Sloveenia, kus suisa mitmel pallimängualal kuulutakse maailma tippu. Viimasel ajal on mitmel Eesti pallimängualade koondiste ettevalmistamisel tehtud põhimõttelisi muudatusi, mis meie konkurentsivõimet loodetavasti parandada aitavad,“ rääkis Seli ja lisas: „Saalihoki ja korvpalli kasutavad mudelit, kus ühe vanusegrupi rahvuskoondise põhituumik mängib meeste klubihooajal läbi aasta ühes võistkonnas. Ehk siis meistriliigasse on koos mängima pandud omaealiste Eesti parimad. Usun, et selline lähenemine on üks võimalus tagada piisav väljund tugevate võistluste näol, mida võistkonnaalade puhul noortele sageli keeruline korraldada on. Loodan, et U19 saalihokikoondisele määratud „Märka järgnevat põlvkonda“ stipendium leiab rakendust saalhoki uue generatsiooni arendamisel ja aitab ala konkurentsivõimet maailmas parandada“.

Vastavalt Eesti Olümpiakomitee ja Eesti Kultuurkapitali kehakultuuri ja spordi sihtkapitali koostöölepingule toetab kultuurkapital ka treenereid, kelle õpilased või juhendatav meeskond kuuluvad Eesti Olümpiakomitee järelkasvuprojekti „Märka järgnevat põlvkonda“. Treeneri stipendiumi suuruseks on 1000 eurot.

EOK järelkasvuprojekti „Märka järgnevat põlvkonda“ kutsus 2013. aastal ellu EOK president Neinar Seli. Projekti stipendiumifond koosneb EOK presidendi palgafondist ja ettevõtte Estiko panusest noortesporti. Projekti eelarve 2015. aastal on 57 000 eurot ja kokku antakse välja 35 stipendiumi.