Eesti sportlased tahavad võistelda kergejõustikus, ujumises, vehklemises, iluvõimlemises, judos, tennises, taekwondos, lauatennises, jalgpallis ja vibulaskmises, kirjutab Sportnet.

Enim sportlasi on kandidaatide hulgas Tallinna Tehnikaülikoolist, Tartu Ülikoolist ja Tallinna Ülikoolist. Lõplik universiaadikoondise koosseis selgub hiljemalt 1. juuniks.

Esmakordselt universiaadide ajaloos läheb Eestist võistlustulle jalgpallinaiskond, kelle vastasteks on Venemaa, Inglismaa ja Taiwani esindused.

Loodetavasti annab see turniir Eesti naiste jalgpallile uue hingamise, mis võimaldab neil varsti edukamad olla meesjalgpalluritest. Inglastest treeneritele on eelolev turniiri kahtlemata suureks väljakutseks ja samas ka võimaluseks alistada Inglismaa.

Kergejõustiklasi on üles antud 21, kellest üheksa on naised. Tuntumatest nimedest tahavad universiaadil kaasa lüüa Euroopa sisemeister seitsmevõistluses Mikk Pahapill, eelmise universiaadi pronks kettaheitja Märt Israel, kõrgushüppaja Anna Iljuštšenko, jooksjad Tiidrek Nurme ja Maris Mägi, odaviskajad Risto Mätas ja Mihkel Kukk, teivashüppaja Lembi Vaher, kaugushüppaja Tõnis Sahk ja mitmed teised.

Loodetavasti toob mõni kergejõustiklane ka sel universiaadil medali Eestisse nagu viimastel universiaadidel kombeks on saanud.

Ujujatest lähevad Belgradis kõrgeid kohti nõudlema Andres Olvik, Sven Schneider, Vladimir Sidorkin ja Jane Trepp.

Seni on Eesti ujujate parim tulemus olnud eelmisel korral Bangkokis Miko Mälbergi poolt saavutatud seitsmes koht. Kas sel korral jõuab mõni meie ujuja ka A-finaali, saame teada juba kolme kuu pärast.

Ülesandmise järgi tahavad universiaadile sõita 5 vehklejat. Soovi on avaldanud osaleda äsja juunioride maailmameistrivõistlustel kaheksanda koha saanud Julia Zuikova, siis veel Nelli Paju, Sten Priinits.

Margit Rüütel jääb klubikohustuste tõttu eemale

Iluvõimlemises osaleb universiaadil Jana Lukjanova. Judos on universiaadile sõitmas ka Julia Bežko, lisaks veel kolm meest. Tennises lähevad võistlustulle kolm Eesti sportlast. Eelmise universiaadi hõbe Margit Rüütel ei paraku saa klubikohustuste tõttu Belgradis kaasa teha.

Lauatennises lähevad võistlustulle kõik Eesti parimad. Naistest on koondise kandidaadid Karin Lindmäe, Marina Morozova, öed Karin, Mairi ja Mari Marks, meestest Aleksander Smirnov, Dmitri Mihhejev.

Ka vibulaksmises on väljas parimad tegijad - Eva Lank, Siret Luik ja Bessi Kasak. Esmakordselt on üles antud ka kaks meest ja üks naine taekwondos.

Universiaad on olümpiamämgude järel suurim rahvusvaheline spordiüritus maailmas, kus osaleb üle 7000 sportlase enam kui saja seitsmekümnest riigist.

Ainuüksi sel sajandil on Eestist jõudnud universiaadimedalini sellised tuntud nimed nagu Gerd Kanter, Aleksander Tammert, Olga Aleksejeva, Irina Embrich, Nikolai Novosjolov, Mirjam Liimask, Märt Israel ja Margit Rüütel.