Täna andsid paarissimultaani Euroopa noortemeister Mai Narva ja oma vanusegrupi viiekordne Euroopa meister kiir- ja välkmales Ottomar Ladva. Mõlemad sportlased võistlesid käesoleva aasta maleolümpial Eesti täiskasvanute koondise esimestel laudadel.

Kahe simultaaniga (Garri Kasparovi ning Ottomar Ladva ja Mai Narva poolt) kogus Eesti Maleliit 17 500 eurot toetust. Raha läheb EM-i auhinnafondi ning noorte koondise toetamiseks.

Paarissimultaanil tegid simultaani andjad käike kordamööda. Teiste hulgas mängisid Eesti tippmaletajate vastu Eesti Maleliidu president Andrei Korobeinik, Zenith Capitali partner ja Eesti Maleliidu nõukogu liige Kristel Meos, Pindi Kinnisvara juhatuse esimees Peep Sooman, IT-asjatundja Heiti Kender ning illusionist Jürgen Veber - kokku 19 inimest.

Simultaan lõppes seisuga 18:1 noormaletajate kasuks, võiduga lahkus Ardi Raag, Reaalkooli õpilane (kellele oli natuke abiks vanaisa). Ottomar Ladva tõdes, et kaotus oli valus, kuid ta loodab et see oli tema noore vastase jaoks heaks inspiratsiooniks.

Enne simultaani toimus pressikonverents, kus Mai Narva, Ottomar Ladva, Kirill Chukavin (12. aastane Euroopa Liidu meister) ning noortekoondise treener, suurmeister Kaido Külaots vastasid ajakirjanike ning vastaste küsimustele. Lisaks toimus parimate noormaletajate autasustamine - Click'n'Grow elektroonilist lillepotti said Euroopa meister Mai Narva ning Anastassia Sinitsina, kes teenis EM-il pronksmedali oma vanusegrupis, Maleliidu esindajad tänasid noorte treenereid: Kaido Külaotsa (noortekoondise treener), Ervin Lieberti, Leonid Peleševi ning Üllar Lauku.

Mai Narva sõnade järgi ei ole meistritiitel tema elus suuri muutusi toonud. Ta ütles, et väga suur roll tema kuldmedalis on treenertel - Kaido Külaots aitas tal enne mänge vastaste avanguid ennustada ja läbi mõelda, mis mitmel korral tõi talle ülekaalu mängus. Kõik kolm noormaletajat tõdesid, et nende eesmärgid algavaks EM-iks on väga kõrged - kõik arvasid, et koht esikolmikus on reaalne.

Suurmeister Kaido külaots ütles, et noormaletajate kõrged tulemused aitavad male populariseerimisele kaasa, kuid vaja on enamat - täna ei ole male Eestimaa noorte seas enam nii popp kui ta oli eelmisel sajandil. Kindlasti oleks kasu male õpetamisest koolis - see oleks vajalik lastele, kuna maleoskused parandavad õppeedukust erinevates ainetes. Eesti noortekoondise treener arvas, et nii Mai, Ottomar kui ka Kirill peavad malega jätkama - nemad on jõudnud oma vanuses väga kõrgetele kohtadele ja neis on potentsiaali jõuda päris tippu.

Noorte kiir- ja välkmale Euroopa meistrivõistlused, mis toovad kokku enam kui 400 noormaletajat üle Euroopa, toimuvad 12.-17. novembril Tallinnas. Ürituse ametlik avamine toimub Meriton hotellis 13. novembril kell 11.