USA korvpalli ülikoolimängus vajus Wes Leonard võiduviske üle juubeldades kokku ning suri. Nädalavahetusel suri 17-aastane ragbimängija Matthew Hammerdorfer mängu ajal saadud põrutusest südamepiirkonda. Mõlema noormehe surma põhjuseks oli suurenenud süda.

"Südame suurenemine on enamasti kaasasündinud südamelihase anomaalia. Eestis on käimas ka noorsportlastele suunatud uuring, mis tegelebki varjatud anomaaliate avastamisega," kirjeldas defekti Dr. Mardna: "Sest näiteks südame suurenemist lihtsalt inimesele peale vaadates ei näe."

"Suure pingutuse juures peidab selline südamesuurenemine suuri riske, mis võivad lõppeda ka fataalselt."

17-aastasel ragbimängijal oli varem tehtud südameoperatsioone ning tema südame suurenemine oli varem teada. Kas sellise kaasasündinud südameanomaaliaga võib spordiga tegeleda?

"Me ju ei tea, missuguse anomaaliaga täpselt tegemist oli. Kui on tegemist kaasasündinud probleemiga ning viga avastatakse varakult, saab südame vaheseina defekti näiteks ravida," lausus Mardna: "Noorsportlane võib spordiga tegeleda lubatud määral. Kindlasti jääb lapsevanemate kohustuseks treenerit probleemist teatada, et viimane oskaks sportlast jälgida."

Kuna tegemist on olnud noorsportlastega, siis kas surma põhjuseks võis olla ka ületreenitus?
"Südame probleemid on erinevad, ühed on koormuse suhtes leebemad, teised tundlikumad. Kõiki defekte ei saa ühte patta panna."

"Ületreeningu tunnused on ju kohe tunda - väsimus, unetus, söögiisu langus, kaalu langus."

"Kõige parem tee sellise probleemi avastamiseks on koormustest, kus on arvesse võetud inimese vanust ning treeningkoormust. Kahtluse korral viiakse läbi uuring."

Ühiskonnas on tihti juttu sellest, et noored surevad steroidide söömise tagajärjel. Ka kommentaariumis peetakse surma põhjuseks steroidide kasutamist. Kas steroidid põhjustavad südame suurenemist?
"Absoluutselt. Anaboolsete steroidide pikaajaline tarbimine põhjustab südamemahu suurenemise. Ja riski alla ei satu mitte ainult süda, vaid ka näiteks maks ja neerud," kirjeldas kunagine Eesti Antidopingu Keskuse juht Mardna: "Doping on eelkõige probleemiks harrastussportlaste juures. Mustal turul on selle sodi kättesaadavus ju lihte. Eeskätt tarbibki steroide jõusaali harrastuskasutaja."

"Steroidide keelamise põhjuseks tippspordis on eeskätt atleetide turvaline võistlemine, tervisekaitse ning alles siis võrdne võistlemine," juhtis Mardna tähelepanu ühiskonnas tihti esinevale väärarusaamale, et ainus põhjus steroidide keelamiseks on võrdsete võistlustulemuste hoidmine.

"Südamelihase suurenemise ennetus on väga kallis. Kuid kahepeale kokku Tartu ning Tallinna haiglatega avastame aastas 5-6 probleemi, mida suudame ära hoida. 5-6 inimese elu päästmine sellise tegevuse juures on minu meelest täiesti arvestatav."

Loe noorte sportlaste traagilistest saatusest siit ja siit!