Kilk näitas medalit, mille ta 4. novembril interneti teel Londoni oksjonilt ostis, esimest korda neljapäeval Ammende Villas Pärnu sadama jõulupeol. Varsti saavad kõik seda uudistama minna Pärnu muuseumi. Suurem eesmärk on Kilgil medal ringreisile viia Pärnu ja ka teistesse Eesti koolidesse ning kõige lõpuks see Erikale tagasi anda.

"Esialgu see olümpiamedalite müümine mind ka ennast mingil põhjusel häiris - kas mindi liiga sügavale Erika eraellu või siis kuidagi olümpiamedali rahaks vahetamise moment... Aga lõpptulemus on päris positiivne. Mul on tunne, et see väärtustas meie kõigi silmas sporti ja sportlikke tulemusi. Ma näen, kui oluline on inimestele tegelikult ka meie olümpiamedalite saatus," rääkis Kilk Ammende Villas Delfile antud videousutluses, samal ajal kui allkorrusel lahutas peokülaliste meelt Riigikogu liikme Aivar Riisalu bänd Meie Mees.

"Usun, et see medal, kui ta hakkab käima esialgu Pärnu koolides - Erika siit piirkonnast on ju pärit - aga miks mitte ka Eesti teistes koolides ja väiksemates kohtades ja näitab noortele inimestele, et on võimalik saavutada ka väga kaugel Tallinnast suurepäraseid tulemusi. Sellega on olümpiamedalite müügi saaga oma eesmärgi täitnud. See teenib sporti tegelikult. Ja see on märgatavalt suurem kui rahaline väärtus, mis nende medalite eest maksti."

Medali tõi isiklikult Eestisse Sporting Memorabilia Auctioneers nimelise spordioksjoni omanik Graham Budd, kes maailma ühes neljast vanimas, 1744. aastal asutatud Sotheby's oksjonil 4. novembril Salumäe asjad haamri alla pani. Eile said peokülalised oma silmaga näha, kuidas maailma tasemel oksjonit tehakse, sest Budd oli kaasa võtnud oma haamri ja aitas müüa Eesti sportlaste võistlusvarustust ja trofeesid.

"See näitab, kui väike on tegelikult maailm. See ei oleks olnud mõeldav aastakümneid tagasi. Aga praegune maailm on tõesti selline, et sa ei peagi minema Londonisse. Usun, et see on Londoni oksjonimaja kolmesaja aastase ajaloo jooksul esimest korda, kus nad tulevad välja ja nad võivad tulla ka Pärnusse, Eestisse, sellesse riiki, millest Graham Budd ei olnud kunagi varem midagi kuulnud ja nüüd on ta väga huvitatud - lugenud läbi raamatud Eesti kohta, tuli siia, ta käis meiega lauluväljakul, käisime Kadrioru kunstimuuseumis, käisime Kumus. Viisin ta Toompeale meie Riigikogus. Käis meie Riigikogu liikmetega kohtumas, Ene Ergma kabinetis, kohtus mõne ministriga. Ja ma nägin, kui siiralt ta oli hämmingus," kirjeldas Kilk pikka päeva, mille ta Buddi ja tema abikaasale Tallinnas tuuri tehes veetis.

Vaata intervjuud Rein Kilgiga videost!