Täna alanud mängud on Euroopas ainulaadne mitut spordiala ühendav võistlus, tuues kokku pealt 6000 sportlast 20 spordialal. „Euroopa mängud on suured võistlused nii sportlaste arvult, aga ka tähtsuselt, kui vaadata eelseisvat olümpia-aastat. Siin on mitmetel meie sportlastel võimalus astuda sammu võrra lähemale Rio olümpiamängudele pääsemisele,“ ütles Eesti Olümpiakomitee president Neinar Seli.

Viiekümnest Euroopa riigist pärit sportlaste seas marssis avatseremoonial staadionile ka Eesti delegatsioon eesotsas lipukandja Heiki Nabiga. „Mul on suur au olla Eesti lipukandja esimestel Euroopa mängudel, seda enam, et minu jaoks on tegemist tiitlivõistlusega. Saan siin ka kontrollida, milline mu seis on ja mida peaks parandama,“ ütles Nabi.

EOK kinnitas küll koondisesse 59 sportlast, kuid poksija Kaupo Arro jääb vigastuse tõttu mängudest eemale. Homsel esimesel võistluspäeval teevad oma etteasted neli Eesti sportlast.

Esimene neist on Kreeka-Rooma maadleja Ardo Arusaar, kes astub matile orienteeruvalt kell 8.42 Eesti aja järgi. Maastikukrossi sõidavad Maaris Meier ja Martin Loo. Meieri võistlus algab Eesti aja järgi kell 10, Lool kell 13.30. Laupäeval toimub ka naiste triatlonivõistlus, kus kell 10.30 on stardis Kaidi Kivioja. Maastikukrossi ja naiste triatlonivõistlust näitab ETV2 algusega kell 12.00.

I Euroopa mängud toimuvad 12.-28. juunini Aserbaidžaanis Bakuus. Võisteldakse 20 spordialal, sh nii olümpia- kui ka mitteolümpiaaladel ning ühel paraolümpiaalal. Kaheteistkümnel spordialal on võimalik teenida kas koht Rio olümpiamängudele, täita kvalifikatsiooninorm või saada edetabelis punkte.

Eesti spordi katusorganisatsioonina seisab Eesti Olümpiakomitee ausa mängu põhimõtete ja olümpiaväärtuste eest. EOK tagab tippsportlaste ettevalmistuse ja osalemise tiitlivõistlustel, viib ellu noorsportlastele suunatud järelkasvuprogramme ning suurendab positiivsete eeskujude kaudu liikumisharrastuse kandepinda. EOK tööd toetavad suures osas Eesti ettevõtted. EOK sponsorid on Elion, EMT, ERGO, JCDecaux, Monton, NIKE, Olympic Casino Eesti, Paf, Silberauto.