42 protsenti häältest, mida rahvas on alates 24. novembrist telefoni teel ühele kandidaadile on andnud, on minu arvates piisav, et kogu üritus juba läbikukkunuks nimetada.

Alles jäävad kolm kandidaati: Eesti jalgpallikoondise 2:2 viik Hollandiga, korvpallikoondise jõudmine 2015. aasta EM-finaalturniirile ja vehklejate kuldne pooltund Budapestis ehk Julia Beljajeva ja Nikolai Novosjolovi maailmameistriks tulek pooletunnise vahega, mis algselt Veerpalu õigeksmõistmise kõrvale üldse ei sobinudki.

Kolm allesjäänut kõlavad konkursi nominentide hulgas esiteks juba sellepärast kummaliselt, et kõik nad on juba ka spordiaasta parimate valimise põhikategooriates sees. Beljajeva ja Novosjolov tulevad parimateks nais- ja meessportlasteks (söön oma mütsi ära, kui nii ei lähe). Korvpallikoondis ja jalgpallikoondis on nominendid aasta võistkonna tiitlile, mis läheb siiski EM-kulla võitnud vehklemisnaiskonnale.

Allesjäänud kolm kandidaati olid Veerpalu kõrval nii selgelt erinevast mastist, et vägisi jääb mulje, et Andrus Veerpalu pärast seda üritust üldse korraldatigi.

Miks ei oleks võinud ritta seada võrreldavad sündmused? Et mu jutt palja lõõpimisena ei tunduks, teen oma ettepanekud.

Sündmused, mis Eesti sporti 2013. aastal raputasid ja mida meedia kajastas suuremalt kui muidu (kronoloogilises järjekorras):

1) Andrus Veerpalu dopingujuhtumi lõpplahendus 26. märtsil - Veerpalu vabastati ametlikult dopingusüüst. Vaieldamatult enim kõneainet tekitanud spordiga seotud sündmus lõppeval aastal, mis sel nädalal lahvatanud suure skandaaliga konkursi nimekirjast eemaldati. Oleks ilmselt alles jäänud, kui Veerpalu poleks isiklikult selle maha võtmist palunud.

2) Margus Hundi valimine NFL-i drafti teises valikus Cincinnati Bengalsi poolt Eesti aja järgi 27. aprilli varahommikul.

3) Baruto sportlaskarjääri lõpetamisest teatamine 11. septembril.

4) Kahekordse Eesti aasta naissportlase Triin Aljandi sportlaskarjäärist lõpetamisest teatamine 18. septembril.

5) Erika Salumäe medalimüük Londonis 4. novembril.

Ja kui nimekirja veel vägisi edasi punnitada, siis ka 6) Raio Piiroja poolt Robin van Persie mahatõmbamine karistusalas ja kohtuniku poolt penalti määramine Eesti - Holland kohtumise neljandal üleminutil ja 7) Rahvusvahelise korvpalliliidu FIBA otsus diskvalifitseerida reeglitevastaselt kahte kodustatud pallurit kasutanud Hollandi koondis 2015. aasta EM-valikturniirilt. Need olid kahe konkursile alles jäänud nominendi puhul hetked, mis ajasid vihale või panid rõõmust toolilt püsti kargama, mitte EM-ile pääs või viik kui selline.