Foto: AFP/Scanpix

28. novembril tegi Mart Seim kaugel Houstonis Eesti tõstmisajalugu, kui võitis 43-aastase vaheaja järel Eesti tõstespordile tiitlivõistluste medali. Pronksikarva autasu teenis 25-aastane vägilane viimase katsega, kui surus kõiki jõuvarusid mängu pannes rinnale 248 kilo.

Väljavõte Eesti Päevalehe artiklist:

"Otsustavale tõstele eelnes kaval taktikamäng. Seim tõstis algraskuse 235 kilolt 241-ni, et konkurendid segadusse ajada kaardid sassi lüüa. Mootorrattaraskune koorem soostuski pikemalt puiklemata Seimi rinnale kerkima ja sealt sirgetele kätele. Seejärel tõstis eestlane uljalt panuseid ja tellis kangile 248 kilo ehk kaks kilo rohkem kui tema Eesti rekord.

Paraku ebaõnnestus Seimi teine katse: kang ei kerkinud rinnalegi. "Läksin liiga kanna peale, tekkis surnud nurk, kust ei saanud tõusta," selgitas Seim. Viimaseks katseks oli pilt selge: pronks või kaheksas koht.

Kolmas katse. Võimas hetk. Kang kerkib rinnale, mehemüraka kere väriseb suurest pingutusest ja reedab, et kõik jõuvarud on mängus. Seim ootab kannatlikult, 248 kilo rinnal pitsitamas, kuniks on tasakaalu tagasi saanud ja leidnud ülestõukeks mugava asendi ning paneb tuhanded eestlased kodudes võidurõõmust karjuma. Tehtud! „Suur” pronks ja peale selle eraldi tõukamises „väike” hõbe!"


Foto: Hendrik Osula

Pole just palju neid mehi, kellele 5000-pealine publik on korvpallihallis skandeerinud tema nime. Eriti veel varumehi. Aga just septembri esimestel päevadel Riga Arenal EM-finaalturniiril see juhtus.

Eesti - Belgia teine veerandaeg, Eesti 11:42 kaotusseisus, kui fännid otsustavad peatreener Tiit Sokule pisut nõu anda. Vihje on üheselt mõistetav: "Pane Reinar Hallik sisse ja küll siis kolmesed emotsiooni pealt tulema hakkavad!"

Hallik ise teeb varumeestepingi taga venitusi, vaatab ühe silmaga mängu, teisega jälgib tribüünidel toimuvat. Peatreener Tiit Soku näos ei liigu ükski lihas, Hallik jääb pingile.

Reinar saab lõpuks mängu, aga alles viimasel veerandajal, kui mängu lõpplahendus ammu teada. Eesti 55:84 kaotusmängus jääb Halliku saldoks 3 minuti ja 21 sekundiga kaks mööda visatud kolmest ja üks tabav vabavise.

"Ma vaatasin rohkem mängu. Ei kuulnudki (et mu nime hüüti)! Tegelt kuulsin ikka. Meeldiv oli!" kommenteeris Hallik väljakult tulles ajakirjanikele.



Foto: Karli Saul

Eesti korvpallikoondise esitus EM-finaalturniiri kahes esimeses mängus valmistas pettumuse. Lausa nii suure, et Riiga kohale reisinud 4000 Eesti fänni otsustasid pärast 55:84 kaotust Belgiale omad mehed välja vilistada. Sama tehti ka poolajal, mille Eesti kaotas hävitavalt 18:46.

"Iga korv tundub kui sünnipäev", "Kas ma olen masohhist, kui ma seda mängu edasi vaatan?" Sellised olid vaid mõned Twitteri säutsud tollest mängust, mille kiiresti-kiiresti mälusopist ära tahaks kustutada.

Raskel ajal leidus ka neid, kes julgesid avalikus ruumis korvpallikoondisele toetust avaldada. Nagu näiteks võrkpallur Martti Juhkkami, kes kirjutas Facebookis: "Eestlase lemmiktoit on teine eestlane! Lihtsalt piinlik oli kuulata seda, kuidas Eesti rahvas vilistab oma "lemmikud" sportlased peale mängu välja. Lihtsalt piinlik on lugeda meedias artikleid, kus mõnitatakse meie oma rahvast. Neid samu inimesi, keda alles mõni aeg tagasi rahvuskangelasteks peeti."


Foto: M-Sport

Mehhiko MM-rallil tabas tõeline ebaõnn meie parimat ralliekipaaži Ott Tänakut ja Raigo Mõlderit. Avapäeva järel seitsmendat kohta hoidnud rallimehed sõitsid teise päeva esimesel katsel teelt välja ja maandusid pärast autoga kukerpallitamist veehoidlas. Auto uppus 30 sekundiga. Meestel õnnestus tänu kiiretele liigutustele masinast välja saada ja kaldale ujuda. Mõlder suutis sabinas kaasa haarata ka rallilegendi.

"Meie esimene prioriteet on inimesed ja me tunneme tohutut kergendust, et nendega on kõik hästi," sõnas M-Spordi meeskonna boss Malcolm Wilson, kes koos meeskonnaga kümme minutit hinge kinni hoidis, kuna polnud teada, kas mehed pääsesid autost või mitte.

"Õnneks maandus auto ratastele, kuid vesi oli nii sügav, et auto hakkas ikka väga kiiresti uppuma,” selgitas Tänak M-Spordi pressiteenistusele. "Mul oli ka probleem autosisese raadioside juhtmega, kuna see ei tahtnud lahti tulla ning vedas mind vee alla. Meil vedas hullupööra. Sellises olukorras olla pole põrmugi meeldiv."

M-Spordi mehaanikud nägid sama päeva öösel kolm tundi kurja vaeva, et Ford Fiesta taas sõidukorda saada ning järgmisel päeval võisid mehed rallit jätkata. Ralli poodiumitsermooniale ilmusid eestlased sukeldumismaskides. Pildid ja videod vettesõidust läksid meediakanalitesse üle maailma, veehoidlas kannatada saanud auto uks müüdi eBay oksjonil 390 euroga maha.

Foto: M-Sport

Hooaja alguse ebaõnne selja taha jätnud Ott Tänak võttis oma karjääri teise poodiumikoha 5. juulil Poola rallil, kus viimasel katsel suudeti paremat närvi näidata kui Soome ralliäss Jari-Matti Latvala.

Enne viimast otsustavat katset oli Tänaku edu Latvala ees vaid 1,1 sekundit. 19. kiiruskatsel edestas Latvala esimeses vaheajapunktis Eesti kolleegi 0,3 sekundiga, kuid eksis siis ja sõitis vastu puud. Tänak jõudis finišisse teise ajaga, katse võitnud Ogier edestas eestlast vaid 0,1 sekundiga.

28-aastase rallimehe emotsioon oli vägev: "I pushed like f**k! (Tõlk: pingutasin s***akanti!"). Olen lihtsalt nii õnnelik ja tänulik Malcolm Wilsonile, kes andis mulle teise võimaluse. Ma ei tea, miks ta minusse uskus, aga ta tegi seda ja andis mulle ideaalse auto!"

Ehkki sõit sai õnneliku lõpu, jäid ometi õhku küsimused, mis saanuks, kui Tänak poleks pidanud liidrikohal maadlema pidurite ja rehvidega? Kui teise päeva hakatuseks ei tulnuks piruetti? Me ei saagi seda teada. Kuid õnneks peetakse Poola rallit ka järgmisel ja ilmselt ka ülejärgmisel aastal ning niikaua kuni meie mees MM-sarjas veel sõidab. Küllap pole Tänaku rallivõit enam väga kaugel.

Eesti võrkpallikoondis saavutas sügisesel EM-finaalturniiril Torinos selle, mille järele oli Saapamaale läinud - alagrupist edasipääsu.

Esimestes mängudes Itaaliale ja Prantsusmaale alla vandunud Eesti koondis võttis end viimases alagrupikohtumises Horvaatiaga 8000 silmapaari ees kokku ja põrmustas Horvaatia võimsa tulemusega: geimides kingiti Balkani poolsaare poegadele 19, 18 ja 10 punkti. Seljavõit!

"Eesmärk sai täidetud," lausus Kreek mängu järel ja täpsustas: "Miinimumeesmärk."

400 Itaaliasse reisinud fänni pidutsesid varaste hommikutundideni kohalikus John Lennoni pubis. Fännid lasid mõnuga kesvamärjukesel maitsta, toetajatega tantsu vihtunud Gheorghe Cretu hoolealustel oli aga peal "kuiv seadus".

Võrkpallikoondise lõppkohaks EM-il jäi 11. Lisaks saavutati 2015. aasta Euroopa liigas kõrge neljas koht. Kas vollemehed valitakse pärast viieaastast vaheaega taas Eesti parimaks võistkonnaks, selgub 27. detsembril.


Foto: AFP/Scanpix

Samal ajal kui enamus Eesti spordifännide pilgud olid suunatud Riiale ja korvpalli EM-ile, tegi New Yorgis elu turniiri noor Anett Kontaveit, kes võitis koos kvalifikatsiooniga US Openil kuus mängu järjest ning sai preemiaks 4. ringi kohtumise kunagise maailma esireketi Venus Williamsiga.

Järjepanu alistusid järgmised mängijad: Stephanie Vogt (Liechtenstein, WTA 163.), Maria-Teresa Torro-Flor (Hispaania, WTA 124.), Naomi Broady (Suurbritannia, WTA 170.), Casey Dellacqua (Austraalia, WTA 60.), Anastasia Pavljutšenkova (Venemaa, WTA 31.), Madison Brengle (USA, WTA 47.).

Viimases kohtumises pani Venus Williams aga kogu oma löökidearsenali mängu ning võttis kogemuste toel Kontaveidi üle 6:2, 6:1 võidu. Häbisse eestlanna ei jäänud. Edukas turniir tõstis Kontaveidi uueks Eesti esireketiks, paiknedes maailma edetabelis 91. tabelireal.

"Venus mängis väga hea mängu ja ei andnud mulle üldse võimalusi, et oma mängu mängida. Üldse, lihtsaid punkte, mitte midagi ei antud mulle, vastane mängis väga hästi. Aga arvan, et jään kindlasti (turniiriga) rahule. See on nii suur kogemus, millest saab ainult õppida," sõnas Kontaveit intervjuus ETV-le.

Kui 2013. aastal EM-ilt kullaga tagasi tulnud Eesti epeenaiskonna edu Prantsusmaal Montreux's oli ootuspärane, siis maailma edetabelis alles 17. kohal asuva epeemeeskonna hõbedavõitu julgesid loota vähesed.

Nikolai Novosjolov, Sten Priinits, Marno Allika ja Peeter Turnau alistasid üksteise järel maailma kuuenda meeskonna Saksamaa, neljanda Venemaa ja kolmanda Šveitsi. Valitseva maailmameistri ja edetabeli esinumbri Prantsusmaa vastu seekord veel ei saadud.

Medal võideldi välja poolfinaalis Šveitsi vastu. Matš läheb kahtlemata Eesti vehklemise ajalukku ning seda meenutatakse veel aastakümneid. Eesti meeskonna ankrumehel Novosjolovil jäi vehelda 28 sekundit, ise nelja torkega kaotusseisus. Sekundid tiksuvad nulli ja tablool on 41:41 viik!

Lisaaja 17. sekundil tuleb šveitslane Heinzer peale, raiub mööda, kuid Novosjolov ei eksi. 42:41 Eestile! Šveitslane langeb näoli rajale, ülbusest ja õhust tühjaks lastud, Novosjolov lööb käed taeva poole ning hüppab röögatuse saatel õhku.

"Kui juba poolfinaali jõudsime, mõtlesin, et Šveits tuleks alistada, sest pronksi eest vehelda pole kuigi meeldiv. Pärast tulid väga paljud meid õnnitlema, et šveitslastele nende kodus koha kätte näitasime. Miks? Sest nad on liiga ülbed ja arvavad endast palju," ütles meeskonna peatreener Igor Tšikinjov.

31. oktoobri kohtumisest Levadia ja Flora vahel pidi tulema pingevaba mäng, kus kummalgi meeskonnal enam midagi kaalul pole, sest Flora oli voor varem juba meistritiitli kindlustanud. Ometi kujunes sellest hooaja skandaalseim mäng, mida jääb eelkõige meenutama Sergei Pareiko skandaalne lahkumine tippjalgpallist.

Dramaatilised sündmused said alguse paar minutit enne avapoolaja lõppu, kui Flora nurgalöögi ajal nägi väravatagune kohtunik Juri Fischer Pareikot tegemas löögiliigutuse Flora kapteni Andrei Frolovi suunas. Peakohtunik Kristo Tohver karistas Pareikot punasega ja andis Florale penalti. Pareiko sõimas vilemeestel näo täis ning ootas Frolovi vaheajal riietusruumis.

Peale mängu ähvardas Pareiko riietusruumis ka Flora väravavahtide treenerit Aiko Orglat, kutsudes ta sisuliselt endaga õue duellile. Kohtunikud said järjekordse sõimulaviini osaliseks. Jalgpalliliidu distsiplinaarkomisjon karistas Pareikot üheksamängulise keelu. Pareiko viimane hüvastijätt Eesti fännidega toimus koondisemängul Saint Kitts ja Nevisega, mille Eesti 3:0 võitis.

Et Eesti suusatamise paremad päevad on kauge minevik, sai veelkord kinnitust veebruari lõpus Faluni MM-il Rootsis, kus mõlemad meie teatevõistkonnad pärast liidritelt ringiga saamist rajalt maha võeti.

Mõlemal võistlusel said rajal käia vaid Eesti võistkonna kaks esimest vahetust sõitnud sportlased. Meestest Karel Tammjärv ja Aivar Rehemaa, naistest Triin Ojaste ja Laura Alba.

Eesti meestele tuli tiitlivõistluste ajaloo kõige kehvem, 16. koht. Naistele läks kirja 13. koht "suure suusariigi" Austraalia ees, kus lund ei olegi.

"Rahvusringhäälingus vist ei tohi ropendada? Väga paha tunne on, vedasin meeskonda alt täna. Täna oli alla igasugust arvestust. Nii kui natuke tempot tõsteti, siis minul oli piiraja ees ja lihased piimhapet täis," kommenteeris pettunud Tammjärv ERR-ile.

Rehemaa tunnistas, et temal oli teisena rajale minnes juba raske meeskonda päästa: "Täna läks esimeses vahetuses suur vahe sisse ja kui üksi pead minema, siis on väga raske sõita."

1. veebruaril lõhkas BC Kalev/Cramo korvpallimeeskond VTB Ühisliigas üllatuspommi, kui alistas Saku suurhallis Euroliigas mängiva Venemaa tippklubi Nižni-Novgorodi 34 punktiga 110:76.

Ajalooline oli see mäng Kalevile ka punktiskoori mõttes - 110 punkti tähistas ka Eesti meisterklubi rekordit VTB-liigas.

Kalev haaras initsiatiivi kohe esimesest minutist, seitsme minuti pärast oli seis 14:9. Avaveerandi lõpuks pääsesid külalised napilt 18:17 ette. Teise veerandi alguses jäid kalevlased 17:24 kaotusseisu, ent neljandiku keskpaigaks mäng tasakaalustus. Viimase kolme minutiga tegi Kalev 14:3 vahespurdi ja asus poolajavileks juhtima 49:38. Kolmanda veerandi lõpuks juhiti juba 83:59.

"Esiteks saime oma kaitse pidama. Tänu sellele saime rünnaku kiiremini jooksma ja kontrollisime tempot. Ka lauavõitlus oli kontrolli all ja me ei teinud liigselt pallikaotusi. Elegarilt ja Machadolt selles osas tubli töö. Kokkuvõttes supermäng ja supertöö," sõnas peatreener Alar Varrak mängujärgselt.


Foto: FISA

Kui Eesti paarisaeruline neljapaat kahel eelmisel MM-il medalita jäi, tundus, et meie "pühaks lehmaks" ristitud võistkonna paremad päevad on lõplikult möödas. Õnneks tõi Londoni olümpia aegse paatkonna juurde tagasi pöördumine taas tiitlivõistluste medali - Tõnu Endrekson ja Andrei Jämsa hüppasid Kaspar Taimsoo ja Allar Raja kõrvale paati tagasi ja tõid Eestile maailmameistrivõistlustelt pronksi. Ka koht Rio de Janeiro olümpial sai kindlustatud.

Finaalikoht tuli seejuures äärmiselt tihedas heitluses. Näiteks jäi poolfinaali teisena lõpetanud Eesti ja viienda koha omaniku Kanada vahele vaid 72 sajandiksekundit. "Selline ongi sport ja nõnda tihe on finaali sõel," tõdes treener Matti Killing.

Finaalis panid eestlased taktikaga täkkesse. Kahekilomeetrise distantsi esimesel poolel üritati liidritega vahet mitte sisse lasta ja 600 meetrit enne lõppu vajutati gaas põhja. Finišisse jõuti Saksamaast 3,12 ja Austraaliast 1,59 sekundit hiljem, Suurbritanniat edestati omakorda 1,48 sekundiga.

Viimased sada meetrit oli juba enesetapjalik pingutus – jõuvarusid võeti sealt, kust midagi võtta ei olnud. „Kas tuli ära?” küsis rampväsinud eessõudja Taimsoo finišijoonel kaaslastelt. „Pronks!” teatasid nood. Pikk medalipõud oli viimaks lõppenud.

Kas Eesti parim võistkond aastal 2015? Kahtlemata!


Foto: Jassu Hertsmann

Siis, kui aasta parima naissportase valimine oli juba kaks nädalat kestnud, vigursuusatas 13-aastane Tallinna piiga Kelly Sildaru end USA-s Colorados mainekal ekstreemspordivõistlusel Dew Tour pargisõidus esikohale, jättes seljataha mitmekordsed X-mängude võitjad ja olümpiamedalistid.

Finaalis esimesel katsel kukkunud Sildaru suutis end teiseks laskumiseks nii palju koguda, et teha päeva parima punktisumma vääriline run (90.80) ning panna ahhetama mitte ainult telekommentaatorid, vaid kogu ekstreemsuusamaailma.

Finaalis jäid Kelly selja taha 2015. aasta X-mängude võitja Emma Dahlström ja 2013. aasta X-mängude tšempion Tiril Sjastad Christiansen. Poolfinaalis jäid eestlannale alla kogu Sotši olümpia medalikolmik ja valitsev maailmameister Lisa Zimmermann.

"See on nimi, mida peaksite seostama pargisõidu tulevikuga! See on ajalooline hetk!" kiitsid kommentaatorid Sildarut.

"Sa oled alles 13-aastane ja juba Dew Touri etapivõitja! Mida see sulle näitab?" küsiti Sildarult poodiumitseremoonial. "Et ma olen hea?" vastas Kelly kavalalt.

Kogu Eesti ootab nüüd kutset jaanuarikuistele X-mängudele!