Kihnu-Pärnu distants võeti ette 12. augusti varahommikul kui sümboolse stardiga kell 5.25 Kihnust Lemsi sadamast Pärnu poole teele asuti, kirjutab veeklubi.ee.

Vahemaa Kihnust-Pärnu on ca 40 km kuid pelgalt distantsi pikkusega avavee ujumisdistantse omavahel võrrelda ei saa. Siseveekogus ujumine võrreldes avamerel ujumisega on sama kui omavahel kõrvutada mäe- ja klassikaline suusatamine. Igal distantsil on oma iseloom ja arvestada tuleb erinevate mõjudega.

Teekonna võtsid ette juba varasemate kogemustega avaveeujujad: Bruno Nopponen (36), Henri Kaarma (35) ja Romet Tepper (32) - kõik Viimsi Veeklubist.

Seekord oli meestele saateteenistusena kaasa tulnud Kihnu omad mehed lappaja tüüpi mootorpaadiga (kaluripaat) - laius 2,8 m, pikkus 9,0 m, mootor D21, lootuses ehk tunnevad paremini kohaliku veeteed Pärnusse. Üllatusena aga selgus stardipäeva eelõhtul, et paadis puudub navigatsioonisüsteem ja ujuda tuli lihtsalt maa- ja meremärkide järgi.

Päev algas juba kerges vihmasajus, edasi tulid tuul ja lained ja siis järgnes 10 tundi vastuvoolu ujumist. „Kilomeetritest ei ole aimugi, ujusime ühest lahe servast teise ja tagasi aga vool oli ikka vastu, Henri pidi katkestama kuid  tegi rekordi 13h ja 30 minutit ujukates, fantastiline mees. Kallas oli juba väga lähedal, kui viimaks Henri paati ronis" kommenteeris Bruno Nopponen.        

Mehed astusid Pärnu rannas kaldale õhtul kella 21 paiku, pea 16 tundi mehist tööd oli viinud eesmärgini ja tõestatud taaskord, et "võimatu on võimalik".

Ujudes ümber Eestimaa idée ulatub juba kolme aasta tagusesse aega kui esmakordselt ujuti Võrtsjärvest Tartusse. Sellele järgnes iga aasta mõni uus ettevõtmine propageerides sedasi nii ujumist üldisemalt kui ka viies ujumisoskuse vajalikkuse sõnumit edasi nii väikesaartele kui kõikidele teistele mere- ja suuremate veekogude äärsetesse valdadesse. Nii on juba jõutud ujuda pikki Emajõge Võrtsjärvest Tartusse, Kuramaalt Sõrve, üle Soome lahe Porkkalast Suurupisse, rääkimata siis lühematest distantsidest Mandri - Vormsi - Hiiumaa - Saaremaa - Muhu jt pisemate saarte vahel.